Način pripreme
Kvasac se usitni u posudici, pomeša se sa 1 supenom kašikom šećera, 3-4 supene kašike svežeg mleka i 2 supene kašike brašna, sve se lepo promeša, pokriva se krpom i ostavlja se na toplom da se aktivira.
U šerpi se pomešaju maslac, šećer i žumanca i mute se mikserom dok se ne dobije gusta smesa. Dodaje se mleko, so, kora limuna i rum, lepo se promeša i cela smesa se zagreva na ringli na niskoj temperaturi.
Brašno se proseje dva puta u duboku tepsiju, pravi se kladenac u sredini, u koji se stavlja kvasac, lagano se umesi i postepeno se dodaje po malo od mlečne smese sa jajima, tako što se nakon svakog dodavanja mesi dok testo ne postane glatko.
Pokriva se krpom i ostavlja se da narasate dok ne udvoji obim.
Za nadev: Mikserom se umute maslac, jaja i šećer dok ne postanu penasti, dodaje se čokolada i orasi i meša se špatulom.
Na radnu površinu ili sto se prostre pamučni stolnjak, lagano se posipa brašnom i testo se tanko razvija na njoj - otprilike 1 cm, i sa dužinom četvorostruko većom od obima posude u kojoj će se peći.
Testo se u potpunosti maže nadevom tako što ostaje nenamazano otprilike 3 sm od kraja po dužini. Gusto se uvija u rolat i nakon toga se savija u 4 cik cak pokreta.
Okrugli kalup za kolač se podmazuje maslacem i posipa se prezlama, savijeno testo se stavlkja i probocka se štapićem na nekoliko mesta, pokriva se krpom i ostavlja se dok ne udvoji obim.
Pre nego što se stavi u rernu, ovaj uskršnji kolač sa nadevom odozgo se premazuje istopljenim maslacem.
Rolat sa nadevom od oraha se peče u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, nakon čega se odmah odvaja od kalupa.
Potica od oraha ili Povitica se seče, nakon što se u potpunosti ohladi.