Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Milibrot»Potica od oraha (Povitica)

Potica od oraha (Povitica)

Sonya SimeonovaSonya Simeonova
Pomoćnik kuvara
296984
Potica od oraha (Povitica)
Fotografije: Sonya Simeonova
1 / 3
20/01/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
160 min.
Porcije
10
"Originalni recept za Poticu od oraha - ne propustite ga"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 3 šolje /250 ml/ fino, kod mene tip 400
  • kvasac - 20 g, svež
  • maslac - 3 supene kašike, istopljeno
  • sveže mleko - 1.5 šolja
  • žumanca - 3 komada
  • šećer - 3 supene kašike
  • rum - 2 supene kašike
  • limun - izrendana kora jednog
  • so - prstohvat
  • Za nadev
  • maslac - 5 supenih kašika, istopljen
  • jaja - 4 komada
  • šećer - 6 supenih kašika
  • čokolada - 8 supenih kašika, sitno rendana
  • orasi - 8 supenih kašika, krupno mlevenih
  • Za premazivanje
  • maslac
  • prezle
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac se usitni u posudici, pomeša se sa 1 supenom kašikom šećera, 3-4 supene kašike svežeg mleka i 2 supene kašike brašna, sve se lepo promeša, pokriva se krpom i ostavlja se na toplom da se aktivira.

U šerpi se pomešaju maslac, šećer i žumanca i mute se mikserom dok se ne dobije gusta smesa. Dodaje se mleko, so, kora limuna i rum, lepo se promeša i cela smesa se zagreva na ringli na niskoj temperaturi.

Brašno se proseje dva puta u duboku tepsiju, pravi se kladenac u sredini, u koji se stavlja kvasac, lagano se umesi i postepeno se dodaje po malo od mlečne smese sa jajima, tako što se nakon svakog dodavanja mesi dok testo ne postane glatko.

Pokriva se krpom i ostavlja se da narasate dok ne udvoji obim.

Za nadev: Mikserom se umute maslac, jaja i šećer dok ne postanu penasti, dodaje se čokolada i orasi i meša se špatulom.

Na radnu površinu ili sto se prostre pamučni stolnjak, lagano se posipa brašnom i testo se tanko razvija na njoj - otprilike 1 cm, i sa dužinom četvorostruko većom od obima posude u kojoj će se peći.

Testo se u potpunosti maže nadevom tako što ostaje nenamazano otprilike 3 sm od kraja po dužini. Gusto se uvija u rolat i nakon toga se savija u 4 cik cak pokreta.

Okrugli kalup za kolač se podmazuje maslacem i posipa se prezlama, savijeno testo se stavlkja i probocka se štapićem na nekoliko mesta, pokriva se krpom i ostavlja se dok ne udvoji obim.

Pre nego što se stavi u rernu, ovaj uskršnji kolač sa nadevom odozgo se premazuje istopljenim maslacem.

Rolat sa nadevom od oraha se peče u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, nakon čega se odmah odvaja od kalupa.

Potica od oraha ili Povitica se seče, nakon što se u potpunosti ohladi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: