Način pripreme
1. Istopite kvasac sa kašičicom šećera u blago zagrejanom mleko. Dodajte 25 g brašna i izmešajte u retku kašicu. Pokrijte i ostavite da se aktivira.
2. Prosejte brašno i pomešajte sa solju. U sredini napravite udubljenje, u njega sipajte celo jaje, blago umućeno sa šećerom, obe vrste masnoće, koru limuna i aktivirani kvasac. U ovom svom izgledu testo ne bude mnogo slatko, zato ukoliko želite možete da dodate više šećera, ali imajte u vidu da je i nadev sladak i on je takođe balansira.
3. Umesite glatko i elastično testo, tako što posipate brašno ili mažete svoje ruke dok ne prestane da se lepi. Dobro je da se koristi mikser sa nastavcima za testo ili kuhinjski robot, zato što značajno može da vam olakša i za 2-3 minutice mešenja uređajem ste gotovi, dok vam rukom treba barem 10 minutica.
4. Podmažite veliku posudu i stavite testo u nju. Zavijte streč folijom ili krpom i ostavite na otprilike sat vremena da nadođe i dok se de pojave pehurići.
5. Pripremite nadev tako što sitno sameljete orahe. U njih sipajte istopljeni maslac (ne treba da bude vruć) belance - lagano umućeno, rum, kakao, arome i šećer. Lepo promešajte dok ne postane homogeno i dok se ne dobije jednolika boja.
6. Uzmite veliku kuhinjsku krpu ili stolnjak i rasprostrite po radnoj površini. Ovde je važno da tkanina nije mrežasta i da ne ispušta dlačice, kao i da je savršeno čista. Pospite brašnom ili šećerom u prahu da ne biste pogoršali testo.
7. Na krpi razvijte naraslo testo u tanak pravougaonik ili barem nešto slično kalupu.
Rasporedite nadev u tanak ravnomerni sloj, ostavljajući otprilike centimetar od krajeva nenamazan.
8. Podignite tkaninu iz pravca širokog dela kore i polako uvijajte ka unutra kako bi se dobio lep i čvrst rolat. Povucite oba njegova kraja tako da ga rastegnete i da postane duži, ali mnogo pazite da ga ne pokidate.
9. Nauljite okrugli kalup za kolače sa rupom i uvijte rolat u njega. Trebalo bi da bude na dva sprata. Ovo je i osnovna razlika sa Poviticom koja je veoma slična Potici, ali se pravi u pravougaonom obliku, rolat se savija. Kod slovenske potice, posuda u kojoj pečemo je okrugla sa rupom.
10. Ostavite slatki hleb da ponovo naraste, ovog puta na kratko, 30-40 minuta.
Premažite ga žumancem umućenim sa malo vode i po želji pospite šećerom.
11. Pecite u zagrejanoj rerni na 160 stepeni, na niskoj rešetci, bez ventilatora. Na dvadesetoj minuti ili kada primetite da odozgo počinje više da tamni, pokrijte folijom i dopecite, 35-40 minuta i trebao bi da je vaša Potica gotova.
Sama aroma koja se širi iz kuhinje, takođe će vam reći da je gotova.
12. Ostavite milibrot u kalupu na 10-15 minuta, nakon toga izvadite i stavite na rešetku.
Sačekajte da se ohladi pre nego što ga sečete.
13. Poslužite slatki slovenački hleb Poticu za doručak ili sa šoljicom kafe, čaja, mleka u svako doba kada vam se jede nešto ukusno i aromatično.