Način pripreme
1. Stavite na ringlu u šerpu mleko i bujon. Kada tečnost provri ubacite unutra listiće sa grančice majčine dušice i sipajte kukuruzni griz, Brzo mešajte drvenom varjačom da ne bude grudvica.
2. Smanjite vatru, posolite i mešajte, dok se ne zgusne. Tada stavite maslac i narendajte parmezan.
3. Kuvajte uz neprestano mešanje, dok se ne vidi dno i ne pojavi se vodica kad proučete varjačom po posudi. Ceo proces ne oduzima više od pet minuta, ali zavisi i od jačine vatre.
4. Sipajte palentu u malu namazanu posudu za pečenje u glatkom, ravnom sloju i ostavite da se ohladi i stegne u frižideru jedan sat.
5. Isecite na kocke ili trouglove. Uvaljajte svaki u belanca umućena sa malo soli i nakon toga u prezle, pomešane sa kukuruznim brašnom (ne grizom).
6. Ispržite u zagrejanom ulju dok ne postane zlatasto i izvadite na kuhinjski papir da se ocedi od suvišne masnoće.
7. Zapecite na siuvom tiganju slaninu, isečenu na male lente. Kada pusti masnoći, počenje da se prži i možete da napravite da bude hrskavo ili da ostavite mekše, kako želite.
Izvadite i u masnoći koja se izdvojila kratko sotirajte pečurke - očišćene i isečene.
8. Servirajte pohovanu palentu na kanapeu od slanine i pečuraka.
Garnirajte sa svežim listićima rukole ili spanaće.
Možete da dodate u predjelo pohovanu palentu sa pečurkama i slaninom i na kraju sos, da ga obogati.
Prijatno!