Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Čokoladni kolač»Italijanski božićni kolač

Italijanski božićni kolač

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5872012k
Italijanski božićni kolač
Fotografije: Diana Kostova
4 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
4
"Predivni italijanski kolač s kojim je Božić biti prazničniji, sladak i topao"

Potrebni sastojci

  • jaja - 6 komada
  • šećer - 200 g
  • bademi - 150 g, mleveni, neoguljeni, sirovi
  • brašno - 150 g, kukuruzno, fino
  • vanila - 1 komad
  • limunova kora - izrendana
  • esencija - 3 - 4 kapljice, gorki badem
  • za preliv
  • čokolada - 200 g. crna
  • kravlji maslac - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

Recept je za božićni kolač Paroco (Parrozzo) iz regije Abruzzo u Italiji. kolač sa čokoladom se pojavio 1920. godine, nakon što je poslastičar Luiđi Damiko odlučio da napravi slatku varijantu seoskog hleba pan rozzo kojise pripremao od kukuruznog brašna i dugo vreme je ostajao jestiv.

U dve posude odvojte belanca od žumanaca. U žumanca dodajte šećer i umutite u gustu penu. Dodajte mlevene bademe, kukuruzno brašno, vanilu, izrendanu koru limuna i nekoliko kapljica esencije gorkog badema.

Poslednju obavezno. Umutite belanca sa prstohvatom soli u sneg. Pažljivo ih dodajte u prvu smesu i dobro homogenizujte sve sastojke. Podmažite i nabrašnite okrugli kalup sa prečnikom od 20 cm. Kroistila sam posudu od jenskog stakla.

Sipajte smesu. Ispecite italijanski kolač na 160 stepeni, u prethodno zagrejanoj rernu otprilike 40 minuta. Drvenim štapićem proverite da li je gotovo. Gotov Paroco izvadite iz kalupa i ohladite. istopite čokoladu i kravlji maslac na vodenoj pari. Zalijte kolač i ostavite čokoladu da se osuši, pre nego što ga isečete.

Sjajna aroma badema sa limunovim i vanilinim noticama ovog italijanskog božićnog kolača oduševiće vas!

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: