Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Lisnato testo»Testo»Testo za kiš (Pate brisee)

Testo za kiš (Pate brisee)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Testo za kiš (Pate brisee)
Fotografije: Yordanka Kovacheva
6 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Ukupno
15 min.
Porcije
1
"Za savršeni kiš potreban vam je recept za tačno testo za kiš koje možete da iskoristite i za tart ili tartalete"

Potrebni sastojci

  • brašno - 150 g
  • kravlji maslac - 75 g
  • voda - 40 ml, ledeno hladna
  • so - 2 prstohvata
  • šećer - 2 prstohvata
  • prašak za pecivo - 1/2 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Testo za kiš Pate brisee je testo od maslaca koje igra ulogu kore/osnove za kiš. Osim za kiš, ono se takođe koristi za tart i tartalete.

U njega, umesto vode može da bude dodato jaje, a da sredstvo za dizanje testa izostane. Kada se koristi malo praška za pecivo u testu za kiš, on ne služi za ta to da testo nadođe, već da bude krhkije i da se topi u ustima.

U današnjem receptu predlažem vam jednostavniju varijantu testa za kiš koji ne sadrži jaja. Količina proizvoda je za kalup sa prečnikom od 24-26 cm, ali zavisi i koliko debelu koru želite da napravite, takođe je važna i količina nadeva koju ste vi izabrali.

Tehnika pripremanja je jednostavna i osnovno pravilo jeste da maslac i tečnost ili jaje budu hladni.

Kravlji maslac se iseče na komadiće u brašno (u ovom slučaju pomešano sa malo praška za pecivo, soli i šećera). Gnječi se prstima dok se ne dobiju mrve, a na kraju se sipa voda i umesi se glatko testo.

Ne mesi se dugo, već samo koliko je neophodno kako bi se objedinili sastojci.

Ostavlja se u frižideru na 15-20 minuta, uvijeno u streč foliju, a zatim se razvija na blago nabrašnjenoj površini u tanku koru sa prečnikom većim od onog kod kalupa za pečenje.

Korom se prekriva kalup za kiš tako da se lepo prilepi za zidove i dno i da se obrazuje kadica u koju će stati smesa za punjenje.

Tepsija sa testom od maslaca se ponovo stavlja u frižider na 15-20 minuta i rerna se zagreva do 180 stepeni.

Po kori i zidovima se prave rupice viljuškom i ubacuje se u već zagrejanu rernu.

Peče se 15-16 minuta, nakon čega se sipa punjenje i dopeče se još toliko vremena na istoj temperaturi.

Koristite Pate brisee za pravljenje kiševa sa raznoraznim nadevima ili za slane tartove i male tartalete. Prilikom dodavanja više šećera i aroma u testo, ono je pogodno i za kolačiće, tart i tartalete.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: