Način pripreme
Testo za kiš Pate brisee je testo od maslaca koje igra ulogu kore/osnove za kiš. Osim za kiš, ono se takođe koristi za tart i tartalete.
U njega, umesto vode može da bude dodato jaje, a da sredstvo za dizanje testa izostane. Kada se koristi malo praška za pecivo u testu za kiš, on ne služi za ta to da testo nadođe, već da bude krhkije i da se topi u ustima.
U današnjem receptu predlažem vam jednostavniju varijantu testa za kiš koji ne sadrži jaja. Količina proizvoda je za kalup sa prečnikom od 24-26 cm, ali zavisi i koliko debelu koru želite da napravite, takođe je važna i količina nadeva koju ste vi izabrali.
Tehnika pripremanja je jednostavna i osnovno pravilo jeste da maslac i tečnost ili jaje budu hladni.
Kravlji maslac se iseče na komadiće u brašno (u ovom slučaju pomešano sa malo praška za pecivo, soli i šećera). Gnječi se prstima dok se ne dobiju mrve, a na kraju se sipa voda i umesi se glatko testo.
Ne mesi se dugo, već samo koliko je neophodno kako bi se objedinili sastojci.
Ostavlja se u frižideru na 15-20 minuta, uvijeno u streč foliju, a zatim se razvija na blago nabrašnjenoj površini u tanku koru sa prečnikom većim od onog kod kalupa za pečenje.
Korom se prekriva kalup za kiš tako da se lepo prilepi za zidove i dno i da se obrazuje kadica u koju će stati smesa za punjenje.
Tepsija sa testom od maslaca se ponovo stavlja u frižider na 15-20 minuta i rerna se zagreva do 180 stepeni.
Po kori i zidovima se prave rupice viljuškom i ubacuje se u već zagrejanu rernu.
Peče se 15-16 minuta, nakon čega se sipa punjenje i dopeče se još toliko vremena na istoj temperaturi.
Koristite Pate brisee za pravljenje kiševa sa raznoraznim nadevima ili za slane tartove i male tartalete. Prilikom dodavanja više šećera i aroma u testo, ono je pogodno i za kolačiće, tart i tartalete.