Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Praznični Hleb»Praznična pogača Sunce

Praznična pogača Sunce

Praznična pogača Sunce
Fotografije: Mariana Petrova Ivanova
1 / 6
29/01/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
180 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
210 min.
Porcije
10
"Dan će biti sunčan, zato što će se ova sjajna pogača pojaviti na vašoj trpezi"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 125 ml
  • kiselo mleko - 125 g
  • kvasac - 25 g, sveži
  • brašno - 500 g
  • jaja - 2 komada (1 žumance za premazivanje)
  • so - 1/2 kašičice
  • šećer - 1/2 kašičice
  • maslac - za premazivanje kora
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvorite kvasac u svežem mleku. Stavite brašno na kuhinjsku radnu površinu i napravite rupu u sredini. Dodajte sve sastojke osim jednog žumanca. Umesite meko testo.

Stavite u posudu i uvijte pamučnom krpom. Ostavite na toplom, dok ne udvoji ili ne utrostruči svoj obim.

Gotovo testo podelite u jednu veliku loptu, tri male i jednu još manju (ona će biti za sredinu).

Tri jednake lopte razvijte u krug. Stavite jednu na drugu, tako što mažete maslacem između njih. Razvijte u veliki list sa prečnikom vaše tepsije za pečenje.

Prebacite unutra i isecite na 12 trouglova od centra ka spoljašnjoj strani, ali ne do kraja. Svaki trougao okrenite odozgo i zatvorite do dna tepsije.

Veliki komad ponovo razdvojte na tri dela i uradite isto... razvijate u okrugle pogače, mažete i poklapate drugom.

Ponovo razvijate u list i sečete na 12 trouglova, ali ovog puta do kraja.

Presavijte nagore i stavite u tepsiju između druga dva trougla. Poslednju loptu stavite u sredinu. Pogaču premažite umućenim žumancem, 1 supenom kašikom svežeg mleka i 1 supenom kašikom ulja.

Pospite susamom i ostavite ponovo na toplom da naraste. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 170-180 stepeni dok ne bude gotovo.

Praznična pogača Sunce je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: