Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Pogača sunce sa makom

Pogača sunce sa makom

Pogača sunce sa makom
Fotografije: Admin
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
9
"Ovaj recept ne samo što će vas iznenaditi, već će vas naterati da se oblizujete. Piprema se lako i mnogo je efektan za svaki praznik i radni dan."

Potrebni sastojci

  • kvasac za hleb - 1 paketić
  • so - 1 kašika
  • šećer - 1 kašika
  • jaja - 2 komada (jedno žumance se odvoji za premazivanje pite)
  • maslac - 125 g
  • sveže toplo mleko - 250 ml
  • brašno - 4 - 5 šolja (ili koliko je potrebno)
  • za posipanje
  • mak
  • susam
  • kačkavalj
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvaramo kvasac i šećer sa malo tople vode i ostavimo da nadođe. Prosejemo brašno, napravimo uvalicu i sipamo mleko, celo jaje i belance (umućene viljuškom), so i pola maslaca (rastopljenog).

Mesimo meko testo. Ostavimo ga da nadođe u podmazanoj posudi na toplom mestu pokriveno s krpom. Nakon što testo duplira svoj obim, premesimo ga opet. Nadođe drugi put i tad pristupamo pravljenju pogače.

Oblikovanje: Testo se deli na devet delova: 4 mala, 4 velika i jedan najveći za sredinu. Veće lopte se razvijaju u krugove i naređaju jedan na drugog u posudu za pečenje i mažu preostalom polovinom maslaca.

Oštrim nožem se razrezuju po sredini u obliku zvezde, ali razrezi ne stižu do kraja kruga i dobijene ivice se okreću na spolja.

Manje lopte testa se razvijaju na isti način, stavljaju se podmazani u dobijeni krug, razrezuju se i okreću ivice na spolja.

U sredinu se postavlja najveća lopta od testa. Oformljena pogača se ostavi na toplom mestu da nadođe, namaže se žumancetom, pospe se semenom maka, susamom i kačkavaljem i peče se na 200 stepeni dok ne bude gotovo.

Nek vam je ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: