Način pripreme
Rastvaramo kvasac i šećer sa malo tople vode i ostavimo da nadođe. Prosejemo brašno, napravimo uvalicu i sipamo mleko, celo jaje i belance (umućene viljuškom), so i pola maslaca (rastopljenog).
Mesimo meko testo. Ostavimo ga da nadođe u podmazanoj posudi na toplom mestu pokriveno s krpom. Nakon što testo duplira svoj obim, premesimo ga opet. Nadođe drugi put i tad pristupamo pravljenju pogače.
Oblikovanje: Testo se deli na devet delova: 4 mala, 4 velika i jedan najveći za sredinu. Veće lopte se razvijaju u krugove i naređaju jedan na drugog u posudu za pečenje i mažu preostalom polovinom maslaca.
Oštrim nožem se razrezuju po sredini u obliku zvezde, ali razrezi ne stižu do kraja kruga i dobijene ivice se okreću na spolja.
Manje lopte testa se razvijaju na isti način, stavljaju se podmazani u dobijeni krug, razrezuju se i okreću ivice na spolja.
U sredinu se postavlja najveća lopta od testa. Oformljena pogača se ostavi na toplom mestu da nadođe, namaže se žumancetom, pospe se semenom maka, susamom i kačkavaljem i peče se na 200 stepeni dok ne bude gotovo.
Nek vam je ukusno!