Mekana pogača Sunce

RadinaRadina
Početnik
31
Mekana pogača Sunce1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
10
"Mešenje hleba je sveta stvar, ali mešenje i priprema pogače Sunce je čak i više od toga - to je prava umetnost"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg
  • kvasac - 1 kocka
  • sveže mleko - 300 ml
  • jogurt - 1 šolja
  • jaja - 3 komada + 1 belance + 1 žumance za premazivanje
  • ulje - 5 kašika
  • šećer - 1 kašika
  • so - 1 kašika
  • maslac - 100 g
  • maslac - 1 kašika rastopljen, za premazivanje
  • sveže mleko - 1 kašika za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac rastvorite u toplom svežem mleku zajedno sa šećerom. Dodajte 3-4 kašike brašna i ostavite da se kvasac aktivira. Brašno prosejte i u sredini napravite udubljenje i koje sipajte kiselo mleko, jaja, so, ulje i aktivirani kvasac. Umesite meko testo.

Ostavite testo da naraste. Od naraslog testa odvojite jednu lopticu, koju postavite u sredinu nauljene tepsije u kojoj ćete peći pogaču. Preostalo testo podelite na tri dela. Razvijte tri okrugle kore, a svaku premažite istopljenim maslacem i kore postavite jednu preko druge.

Kore nasecite na 16 trouglova i svaki trougao umotajte u kiflicu - od šireg kraja ka vrhu. Porešajte kiflice u tepsiju oko lopte testa. Ostavite da testo ponovo naraste. Premažite pogaču Sunce žumancem i pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: