Način pripreme
Od namirnica predviđenih za testo umesite meko testo, tako što brašno prosejete sa praškom za pecivo. Pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi da se odmori dok pripremimo nadev.
Spanać blanširajte i iscedite. Stavite ga u posudu. U njega dodajte izmrvljeni sir, jaje, umućeno viljuškom i posolite po ukusu. Dobro promešajte, kako bi se sjedinili svi sastojci. U drugu posudu narendajte kačkavalj.
Testo podelite na dva dela.
Od jednog dela testa razvucite krug prečnika 30 cm na papiru za pečenje. Na taj način biće vam lakše da prenesete koru za pitu u tepsiju. Drugi deo testa razvucite na istu veličinu, ali bez papira za pečenje. Prvi krug pospite prezlama. Prezle će upiti tečnost koja je ostala u spanaću.
Oblikovanje:
Na sredinu prve kore stavite četvrtinu nadeva od spanaća u obliku lopte. preostali deo nadeva rasporedite u krug oko centra na rastojanju od centra i od kraja kore. Pospite ponovo prezlama, a preko prezli stavite narendani kačkavalj.
Pokrijte sve drugom korom. Tačno u centru postavite kupicu sa otvorom na dole preko loptice od spanaća i lagano je pritisnite da se dobije udubljenje. Periferiju kora pritisnite viljuškom. Nožem napravite zareze u obe kore širine 2 cm koji idu do ivice kupe u sredini.
Svaku trakicu lagano uvrtite, tako da nadev bude gore. Sklonte kupicu i premažite pitu umućenim žumancem sa malo maslinovog ulja. Po želji pospite semena.
Formiranu pitu prebacite uz pomoć papira u odgovarajuću tepsiju. Pecite na 180 stepeni oko 30 minuta u prethodno zagrejanoj rerni.