Način pripreme
Mleko se lagano zagreva.
Dodajte šećer, kvasac i 2 kašike brašna.
Promešajte i ostavite 10 minuta da se aktivira kvasac.
Od brašna pogodnog za domaće pogače pravi se udubljenje u koje se stavlja so, ulje, jaja, belance, 1 kašika sirćeta i sveže mleko sa kvascem. Umesite meko testo, premazati uljem, pokriti krpom i ostaviti da naraste 40 minuta.
Podignuto testo za Pogaču Sunce se deli na tri jednaka dela.
Razvijte 3 kore, svaku premažite otopljenim maslacem i mašću. Kore se stavljaju jedna na drugu i seku na 16 trouglova.
Svaki trougao se umotava u levak, samo jedan se formira u kuglu, koja se stavlja u sredinu tepsije.
Formirana pogača se diže još 40 - 50 minuta. Silikonskom četkicom se namaže mešavinom žumanca i kiselog mleka.
Pecite prazničnu Sunce pogaču na 180 stepeni 40-45 minuta.
Rerna nije prethodno zagrejana.