Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Pogača»Pogača Sunce sa spanaćem

Pogača Sunce sa spanaćem

Paulina StoyanovaPaulina Stoyanova
Pomoćnik kuvara
1032161637
Pogača Sunce sa spanaćem
Fotografije: Paulina Stoyanova
1 / 6
25/05/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
130 min.
Porcije
9
"Tako je ukusna i mirisna, da će čak i svekrva da Vam potraži još jedno parče"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg
  • sveže mleko - 300 ml
  • kvasac - 1 kesica, suv
  • maslac - 100 g
  • šećer - 2 kašike
  • so - 1 kašika
  • susam - 1 kašika
  • za nadev
  • spanać - 400 g
  • crni luk - 2 glavice
  • so - 2 - 3 prstohvata
  • voda - 1/2 šolje
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo napravite nadev, jer treba da se ohladi. Ako je nadev topao, kada ga stavite na testo, ono će ostati sirovo i neće se dobro ispeći.

Očistite luk i nasecite ga sitno, a zatim ga propržite u vrućem ulju. Spanać operite i nasecite sitno i dodajte ga u luk. Treba sve dobro propržiti. Dodajte 1/2 šolje vode da se fino skuva. Voda treba da ispari, pa dodajte zbog toga 2-3 prstohvata soli. Kada je nadev gotov, ostavite ga da se potpuno ohladi.

Pripremite testo. Ugrejte sveže mleko, dodajte mu kvasac i šećer i pospite sa 1-2 kašike brašna. Ostavite na toplom mestu da se aktivira. Za to vreme prosejte brašno i u njega dodajte so.

Rastopite maslac, ali nemojte dozvoliti da proključa.

U brašno dodajte polovinu maslaca i počnite da mesite testo uz dodavanje aktiviranog kvasca u nekoliko etapa.

Umesite meko testo koje se ne lepi, a preostali maslac dodajte tokom mešenja, tako što premazujete ruke tokom mešenja. na ovaj način ćete ubaciti maslac u testo. Ostavite testo da naraste - treba da udvostruči zapreminu.

Kada testo naraste, premesite ga. Podelite ga na 2 jednaka dela. Izaberite tepsiju i kojoj ćete peći pogaču, premažite je uljem i pospite brašnom. Razvucite jednu koru od jedne polovine testa veličine tepsije.

Stavite testo u tepsiju i preko rasporedite nadev. U sredinu stavite malo više nadeva formirajući loptu - to će biti Sunce. Razvucite drugu koru iste veličine kao prvu. Stavite je preko i formirajte Sunce rukama, pritiskajući sa svih strana.

Nožem nasecite testo od Sunca u sredini do kraja tepsije. Treba da dobijete 8 delova koji predstavljaju zrake. Ove delove uhvatite rukama i umotajte ih u jednom pravcu 2 puta. na isti način uvrtite sve komade i dobićete zrake.

Sredinu pogače premažite uljem i pospite susamom. Ako želite, možete sredinu premazati žumancem. Ostavite pogaču da naraste na toplom mestu. Pecite je u veoma jakoj rerni (170-180 stepeni) oko 30-40 minuta bez ventilatora. Iskoristite aluminijumsku foliju, ako se previše zapeče odozgo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: