Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Korpice»Galet sa pečurkama i jajima

Galet sa pečurkama i jajima

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Galet sa pečurkama i jajima2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
4
"Dajemo vam vodič za pripremu galeta sa pečurkama i jajima u vaše ruke i savetujemo vam da ga mudro koristite"

Potrebni sastojci

  • brašno - 160 g, belo
  • so - 1/2 kašičice
  • maslac - 100 g, hladni, u kockicama
  • ledena voda - od 2 do 4 supene kašike
  • NADEV
  • crveni luk - 2 srednje glavice
  • beli luk - 2 čena, fino iseckan
  • pečurke - 500 g
  • majčina dušica
  • maslinovo ulje - za kuvanje
  • maslac - 1 supena kašika
  • soja sos - 1 supena kašika
  • grijer - 50 g, izrendani
  • so
  • crni biber
  • jaja - 4 male veličine
  • belanca - za premazivanje testa
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 200 stepeni;

Pljosnata tepsija, obložena papirom za pečenje.

U posudi se mešaju brašno, so i dodaje se maslac u kockicama. Dlanovima se pretvara u mrve ili ručnim blenderom. Dodaje se voda po proceni, tako da se oblikuje gruba lopta testa. Testo se meri na vagi i deli se na 4 jednaka dela, kod mene je bilo otprilike 62 g svaki deo. Oblikuju se u diskove, uvijaju se u svežu foliju i ostavljaju se u frižideru, dok se ne pripremi nadev - otprilike 30 minuta.

Nadev

Pečurke se ogule, uklone se drške, obrišu se vlažnim ubrusom. Seku se na kriškice.

Luk se secka.

U tiganju se zagreje maslinovo ulje i maslac na srednjoj temperaturi. Dodaje se luk, promeša se dok ne omekne. Dodaju se pečurke, posoli se i kuvaju se 15 minuta. Da ostanu u potpunosti na masti. U ovom trenutku se sipa supena kašika soja sosa, promeša se, dodaje se prstohvat majčine dušice, posipa se mlevenim crnim biberom. Ponovo se promeša i skida se sa ringle. U potpunosti se hladi.

Na blago nabrašnjenoj radnoj površini se tanko razvija jedan ohlađeni disk testa u okrugli oblik. Može da se razvije i između dva papira. U sredinu se stavlja po jedna supena kašika nadeva, raspoređuje se, tako što su 2 prsta od strane bez nadeva. Spoljašnje strane testa se uvijaju ka unutra, hvatajući i malo od nadeva. Testo se premazuje belancem. Na taj način se vrši proces i sa drugim diskovima testa.

Peče se na 200 stepeni otprilike 20 minuta. Vadi se iz rerne i u sredinu punjenja se razbije jedno jaje. Dopeče se još 8/10 minuta. Ukoliko je jaje previše veliko, uklanja se deo od belanca.

Prilikom serviranja se stavlja komad galeta na odgovarajući tanjir, a sa strane se dodaje posudica izrendanog Grijer sira. Može i da se pospe jaje za vreme pečnja, po izboru je.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: