Način pripreme
Rerna - 180 stepeni.
Dve pljosnate tepsije, obložene papirom za pečenje.
Radi se ručnim mikserom ili stacionarnim.
U posudu miksera se sipa sva voda, dodaje se šećer i kvasac, meša se i ostavlja se da se aktivira na 10 minuta.
U posudi se umuti jaje, so, vanila, kondenzovano mleko i istopljeni maslac. Cela smesa se dodaje u kvasac u posudi, meša se. U dve porcije se dodaje brašno i meša se kašikama miksera na sporoj brzini dok se ne dobije meko testo. U ovoj etapi testo će biti malo lepljivo, ali brašno se više ne dodaje.
Vadi se iz posude miksera i stavlja se u blago maslacem podmazanu posudu da naraste, na otprilike 2 sata. Ovo testo može da se ostavi i na 1 noć u frižideru da polako naraste.
Naraslo testo se stavlja na nabrašnjenu radnu površinu i razvija se u široki pravougaonik oklagijom sa debljinom od 1/2 cm.
Lenjirom se meri dužina i njegova širina, deli se na trake kako bi se oblikovali kvadrati 4/4 cm. Seku se nožem za picu.
Dobijaju se mali kvadrati, koji se ređaju u tepsije sa tastojanjem jedan od drugog. Ostavljaju se da narastu na 45-50 minuta.
Pre nego što se stave u rernu, premazuju se svežim mlekom. Peče se na 180 stepeni otprilike 12-14 minuta ili dok ne postane zlatkasto.
Gotove krofnice se vade iz rerne i još vruće obilno se premazuju istopljenim maslacem i oblino se pokrivaju šećerom u prahu.
Ovo je recept za originalne kvadratne kreolske krofnice Beignets iz New Orleansa.
Kafe de Mond je otkriveno još 1862. godine, postoji i dan danas i predstavlja kultno mesto za susrete meštana i turista. Krofnice se poslužuju uz jaku crnu kafu u papirnim kesicama i oblino posute šećerom u prahu.
Istorija govori da su krofnice došle iz 17-18 veka sa francuskim naseljenicima u Luizijani, tako da poznata krofna ima francuske korene.
Maleni mekani kvadratići u principu se prže u mnogo masti u fritezi, ali ovde dajem recept takvih ispečenih u rerni i ni po čemu se ne razlikuju od onih koje su pripremljene i ispržene u vrućoj masnoći.