Način pripreme
Počinjemo sa prpremom krokana od badema. U tiganj na umerenu vatru stavljamo šećer sa 3 supene kašike vode. Pravimo svetao karamel i odmah sipamo cele bademe, promešamo da se sa svih strana umešaju u karamel.
Skidamo sa vatre i sipamo na papir za pečenje, rasporedimo koliko može spatulom da se ne lepi i ostavljamo da se ohladi potpuno na sobnoj temperatui.
U šerpu sipamo mleko. Ostavljamo da provri i skidamo sa vatre. U posudi umutimo 2 žumanca sa 15 g skroba žicom dok ne dobijemo krem. Sipamo lagano vrelo mleko uz neprestano mešanje.
Celu smesu vraćamo u šerpu i stavljamo na umerenu vatru i kuvamo dok ne dobijemo gust krem uz neprestano mešanje. Skidamo sa vatre, ostavljamo nekoliko minuta da se ohladi i dodajemo dulce de leche - kašiku po kašiku. Mešamo žicom dok ne dobijemo glatku smesu.
U posudu stavljamo želatin sa hladnom vodom da nabubri oko 10-15 minuta i nakon toga na tihoj vatri rastopimo i dodajemo u krem. Mešamo dok ne dobijemo homogenu smesu.
Pavlaku stavljamo u posudi i umutimo mikserom dok ne dobijemo mekane vrhove. Dodajemo vanilu i porcijama šećer u prahu, mešamo dok se potpuno ne integriše ili dok ne dobijemo čvrste vrhove.
Kad dobro umutimo dodajemo u krem sa dulce de lecheom, mešamo dok ne dobijemo lepu svetlo-karamel boju. Smesu sipamo u špric i sipamo na dno ili 1/3 čaše. Sipamo ravnomerno mrvice keksa, rasporedimo spatulom.
Belanca i šećer promešamo žicom. Stavljamo na paru uz neprestano mešanje, dok se šećer dobro ne rastopi, temepratura treba da bude oko 45-50 stepeni.
Skidamo sa vare, stavljamo u posudu miksera ili ručni mikser i mutimo na visokoj brzini dok ne dobijemo čvrste vrhove. SIpamo u špric i sipamo po ivicama čaše i u sredinu sipamo lep sloj. Gorionikom prolazimo preko belanaca. Čaše stavljamo u frižider na oko sat vremena.
Napomena: Izuzetan francuski desert sa kojim se svaki kuvar može predstaviti zahtevnim gostima.
- prilikom prirpeme krokana da bi vam bili lakše možete koristit drveni ražnjić. Na taj način malo karamela će se zalepiti, ja uvek koristim drveni štapić;
- koristila sam keks sa pavlakom i dva oreo keksa sa kakaom. Tako sam dobila bolji kontrast boja između slojeva;
- Dulce de leche je gotov, španski.
- Možete koristiti prezident pavlakau, pošto ima visok procenat mlečne masti:
- za vanilu sam koristila smenke iz štapića, ali ako nemate, možete sintetičku u prahu;
- da bih sagorela belanca sa m koristila gorionik.
- Tempreaturu švajcarskog merenga sam merila termometrom;