Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kremovi»Puding»Karamel mus-puding

Karamel mus-puding

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Karamel mus-puding5 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"Dobrodošli u zemlju ukusnih deserta, gde svakog novog člana častimo sa karamel mus pudingom"

Potrebni sastojci

  • KARAMEL MUS
  • dulce de leche - 300 g
  • pavlaka - 240 ml, visok pricenat mlečne masti (35 - 37 %)
  • sveže mleko - 220 ml
  • žumanca - 2 komada
  • šećer u prahu - 30 g (2 supene kašike)
  • skrob - 15 g prirodan (1 supena kašika)
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • želatin - 7 g (1 kašičica)
  • voda - 3 supene kašike
  • TOPING OD BADEMA I KEKSA
  • keks - 80 g, mrvice samlevene u blenderu
  • šećer - 75 g kristal
  • bademi - 75 g sirovi sa ljuskom
  • voda - 3 supene kašike
  • ŠVAJCARSKI MERING
  • belanca - 3 komada (100 g)
  • šećer - 150 g, kristal
* merne jedinice

Način pripreme

Počinjemo sa prpremom krokana od badema. U tiganj na umerenu vatru stavljamo šećer sa 3 supene kašike vode. Pravimo svetao karamel i odmah sipamo cele bademe, promešamo da se sa svih strana umešaju u karamel.

Skidamo sa vatre i sipamo na papir za pečenje, rasporedimo koliko može spatulom da se ne lepi i ostavljamo da se ohladi potpuno na sobnoj temperatui.

U šerpu sipamo mleko. Ostavljamo da provri i skidamo sa vatre. U posudi umutimo 2 žumanca sa 15 g skroba žicom dok ne dobijemo krem. Sipamo lagano vrelo mleko uz neprestano mešanje.

Celu smesu vraćamo u šerpu i stavljamo na umerenu vatru i kuvamo dok ne dobijemo gust krem uz neprestano mešanje. Skidamo sa vatre, ostavljamo nekoliko minuta da se ohladi i dodajemo dulce de leche - kašiku po kašiku. Mešamo žicom dok ne dobijemo glatku smesu.

U posudu stavljamo želatin sa hladnom vodom da nabubri oko 10-15 minuta i nakon toga na tihoj vatri rastopimo i dodajemo u krem. Mešamo dok ne dobijemo homogenu smesu.

Pavlaku stavljamo u posudi i umutimo mikserom dok ne dobijemo mekane vrhove. Dodajemo vanilu i porcijama šećer u prahu, mešamo dok se potpuno ne integriše ili dok ne dobijemo čvrste vrhove.

Kad dobro umutimo dodajemo u krem sa dulce de lecheom, mešamo dok ne dobijemo lepu svetlo-karamel boju. Smesu sipamo u špric i sipamo na dno ili 1/3 čaše. Sipamo ravnomerno mrvice keksa, rasporedimo spatulom.

Belanca i šećer promešamo žicom. Stavljamo na paru uz neprestano mešanje, dok se šećer dobro ne rastopi, temepratura treba da bude oko 45-50 stepeni.

Skidamo sa vare, stavljamo u posudu miksera ili ručni mikser i mutimo na visokoj brzini dok ne dobijemo čvrste vrhove. SIpamo u špric i sipamo po ivicama čaše i u sredinu sipamo lep sloj. Gorionikom prolazimo preko belanaca. Čaše stavljamo u frižider na oko sat vremena.

Napomena: Izuzetan francuski desert sa kojim se svaki kuvar može predstaviti zahtevnim gostima.

- prilikom prirpeme krokana da bi vam bili lakše možete koristit drveni ražnjić. Na taj način malo karamela će se zalepiti, ja uvek koristim drveni štapić;

- koristila sam keks sa pavlakom i dva oreo keksa sa kakaom. Tako sam dobila bolji kontrast boja između slojeva;

- Dulce de leche je gotov, španski.

- Možete koristiti prezident pavlakau, pošto ima visok procenat mlečne masti:

- za vanilu sam koristila smenke iz štapića, ali ako nemate, možete sintetičku u prahu;

- da bih sagorela belanca sa m koristila gorionik.

- Tempreaturu švajcarskog merenga sam merila termometrom;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: