Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kremovi»Puding»Karamel Tofi puding

Karamel Tofi puding

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78616k965
Karamel Tofi puding
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
30/03/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
18 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
48 min.
Porcije
6
"Kada je karamel tofi puding na stolu, kod kuće je praznik - servirajte sa sladoledom ili pavlakom po želji"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada, XL
  • brašno - 180 g, sa sredstvom za dizanje
  • urme - 18 - 20 komada
  • voda - otprilike 200 ml
  • kravlji maslac - 55 g
  • smeđi šećer - 90 g
  • vanila - 1 kesica
  • Karamel sos
  • pavlaka - 200 ml, tečna, slatka
  • smeđi šećer - 125 g
  • kravlji maslac - 120 g
  • so - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Ovaj tradicionalni engleski desert više liči na karamel mafine, iako se naziva puding.

Karamel Tofi puding se poslužuje topao, tako što se kao kontrast dodaje kugla sladoleda po želji, ali može da se posluži i sa umućenim šlagom.

Jedan raskošan desert s kojim ćete oduševiti sve!

Evo i kako da ga napravite.

1. Očistite urme od koštica i sitno ih iseckajte. Namočite ih u toplu, gotovo vruću vodu, otprilike 200 ml na 15-20 minuta.

2. Za mafine umutite meki maslac sa šećerom u gladak krem. Kada počne da se svetli, gotov je. Dodajte jaja jedno po jedno uz neprestano mućenje. Dok se ne usvoji prvo, nemojte razbijati sledeće. U smesu stavite i 6 supenih kašika vode u kojoj su bile namočene urme.

3. U delovima sipajte brašno sa sredstvom za narastanje i kada se ono usvoji, stavite isceđene urme.

Promešajte i ako je smesa gusta, stavite još kašiku, dve obojene vode od sušenog voća.

4. Rasporedite smesu u metalne posudice podmazane maslacem za krem karamel. Kod mene je ispalo 6 komada standardne veličine, bez da ih punim do vrha, zato što narastu u rerni.

5. Pecite 25-30 minuta na 180 stepeni na vodenoj pari.

6. Za sirup na slabu/umerenu vatru stavite maslaca sa šećerom. Kada se istope i počnu lagano da se karamelizuju, sklonite sa vatre i kašiku po kašiki stavite pavlaku uz neprestano mešanje.

Dobijenu karamel smesu vratite na vatru i kuvajte dok se blago ne zgusne.

7. Delom ovog sosa prelijte gotove kolačiće, a da bi bolje upili prethodno ih izbockajte metalnim ili drvenim štapićem. Ostavite sos da upije.

Ostali karamel sos sačuvajte za polivanje kolačića pre posluživanja, tako što ga unapred zagrejete, ukoliko se ohladio.

8. Okrenite čašice sa slatkišima na poslužavnik ili individualne desertne tanjire. Zalijte još toplim sosem i garnirajte sladoledom ili šlagom ovaj Karamel tofi puding.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: