Način pripreme
Svi sastojci treba da budu na sobnoj temperaturi. Ugrejte mleko. Stavite šećer za karamel u kaserolu i stavite na vatru. Ostavite da se karamelizuje, nemojte mešati i pipati, možete malo pomerati posudu, ali ne mešajte, inače će se šećer stvrdnuti i nećete imati dobar karamel.
Kuvajte dok ne dobije svetlobraon boju, pazite da ne zagori, zato što će posle krem biti gorak. U posudi umutite jaja sa šećerom na kremastu smesu, nakon toga dodajte vanilu i sveže mleko. Mešajte dok ne dobijete homogenu smesu, nakon toga obavezno procedite smesu u drugu posudu.
Pripremite vatrstalne čaše za krem, nadno svake kašikom sipajte karamel i ostavite da se ohladi. Poređajte čaše u odgovarjaući pleh, u svaku sipajte proceđenu smesu od jaja i mleka i nemojte puniti do kraja.
Sipajte hladnu vodu u pleh do sredine čaša i stavite u rernu na 170 stepeni 40 minuta, ili dok se ne zgusne krem i ne dobije zlatnu boju. Periodično proveravajte vodu u plehu, ona ne treba da provri, zato ako je potrebno, prilikom pečenja sipajte po malo hladne vode. Izvadite pleh i ostavite da se krem ohladi, nakon toga stavite u frižider na jedan dan.
Sledećeg dana servirajte hladan krem, pažljivo ga okrenite na tanjir. Ako vam ostane karamel, nakon što sipajte sve u čaše, možete napraviti efikasan ukras za serviranje na kraju, na papiru za pečenje napravite razne šare i figure od karamela i ostavite da se ohlade. Posle se lako skidaju sa papira i dobijate odličan ukras.