Način pripreme
Bilo bi dobro da prethodno ostavite sastojke na sobnoj temperaturi.
Ugrejte sveže mleko i u posudicu sipajte otprilike jednu šoljicu za kafu. Dodajte šećer i kvasac, promešajte i pospite brašnom. Ostavite da se lepo aktivira i da napuni posudicu. Umutite jaja, tako što odvojite jedno žumance u čašu i dodate jednu kašiku svežeg mleka i malo ulja za premazivanje gotove narasle pogače.
U jaja dodajte kiselo mleko, ostalo sveže mleko i ulje. Prosejte brašno sa solju i napavite kladenac, sipajte smesu od jaja i kvasac.
Umesite lepo glatko elastično testo, bilo bi dobro da premažete uljem, kako se ne bi uhvatila korica, i pokrijte folijom da naraste.
Oblikovanje se vrši na sledeći način. Podelite testo u jednu veliku loptu, jednu srednju i jednu manju. Od velike lopte testa razvijte tri oble kore, premažite ih maslacem, osim poslednje i isecite na osam ili na devet delova (može i manje - zavisi kako želite da izgleda sama pogača).
Svaki list rasecite po sredini oštrim nožem i prođite oštrim vrhom odozdo ka gore. Srednju loptu testa oblikujte u obli hleb i stavite na sredinu tepsije, koju prethodno možete da obložite papirom za pečenje. Od malog dela testa ispletite pletenice tako što napravite fitilje i ispletete, a krajeve odsecite. Listove stavite na obli deo, obe pletenice sa strane.
Od isečenih krajeva pletenica razvijte dve male kore, premažite maslacem i oblikujte male listove za centar. Ukoliko vam je ostalo testa uvijte u rolatić i isecite u pužiće i stavite po vašem izboru.
Ostavite pogaču da naraste, pokrivenu folijom ili krpom, nakon čega je premažite umućenim žumancem, mlekom i uljem. Pospite susamom, bundevinim semenom i pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni otprilike 40-45 minuta.
Nakon što je izvadite, stavite je na roštilj ili rešetku da se ohladi. Još toplu je premažite maslacem kako bi imala glanc i kako bi omekšao preprečeni deo.