Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Tart»Tart od masalca sa kremastim prelivom od limuna

Tart od masalca sa kremastim prelivom od limuna

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Tart od masalca sa kremastim prelivom od limuna
Fotografije: marcheva14
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"Tart od maslaca ima nešto što niko drugi nema - kremasti preliv od limuna koji ga čini unikatnim"

Potrebni sastojci

  • za krem od limuna
  • jaja - 3 komada, L
  • šećer - 150 g, kristal
  • limunov sok - 80 ml, svež, otprilike 2 - 3 limuna
  • maslac - 56 g, na sobnoj temperaturi
  • limunova kora - 1 supena kašika, izrendana
  • za tart od maslaca
  • brašno - 200 g
  • so - 1/8 kašičice
  • maslac - 113 g, na sobnoj temperaturi
  • šećer - 50 g, kristal
  • jaja - 1 komad, L, blago umućeno viljuškom
  • bademi - 50 g, mleveni
  • za dekoraciju
  • pavlaka - 200 ml, visoki procenat
  • šećer - 2 supene kašike, kristal
* merne jedinice

Način pripreme

1. Prvo se počinje sa pripremom krema od limuna.

U posudi se metalnom žicom za mućenje mute jaja, šećer i limunov sok. U šerpu za vodenu paru na umerenu temperaturi na ringlu se stavlja posuda sa smesom od jaja i neprestano se meša da se jaja ne bi skuvala.

Meša se do momenta kada počinje da se zgušnjava smesa i ostavlja se trag na poleđini kašika, tzv. kaput kašike - otprilike 10/15 minuta ili do 71 stepena kuhinjskog termometra.

Skida se sa ringle, hladi se nekoliko minuta - otprilike 3/4 minute i dodaje se maslac u kockicama, tako što se nakon svake kockice dobro meša kašikom. Krem od limuna, kada je gotov i kada je upio maslac, prekriva se kuhinjskom svežom folijom kako ne bi formirao koricu. Ostavlja se da se u potpunosti ohladi.

2. Tart od maslaca:

Rerna - 205 stepeni

Tepsija za tart sa bordom i pokretnim dnom.

Papir za pečenje, isečen prema prečniku dna tarta i loptica ili pasulja za postavljanje na papir.

U posudi miksera ili ručnog miksera se muti maslac i so dok se dobro ne pomešaju, otprilike 2 minuta na srednjoj brzini. Dodaje se šećer i muti se otprilike 3 minuta na srednjoj brzini miksera - dok se ne dobije sipkasta i svetla smesa.

Dodaje se blago umućeno jaje i muti se na visokom ubrzanju dok se proizvodi u potpunosti ne pomešaju. Odjednom se dodaje brašno i muti se otprilike 4/5 minuta, dok ne počne da se odvaja od posude miksera - ovo je potpuno mešanje sastojaka.

Testo se vadi iz posude i uvija se u svežu foliju, oblikuje se u disk i stavlja se u frižider na barem 30 minuta. Treba da bude dobro ohlađeno pre nego što se njime radi.

Kada je dobro ohlađeno, lagano se razvija oklagijom po prečniku kalupa i pomoću nje se stavlja u tepsiju. Brzo se radi, zato što je ovo testo od maslaca i ono omekne za nekoliko minuta.

Prstima se oblikuje bord, bez izvlačenja iz osnove, zato što će osnova prilikom pečenja popucati. Višak testa se uklanja oštrim nožem, bocka se viljuškom na mnogo mesta i ostavlja se ponovo u frižideru dok se ne zagreje rerna do potrebne temperature.

Stavlja se u vruću rernu i peče se 5 minuta na 205 stepeni, vadi se na nekoliko sekundi, kako bi se stavio papir i loptice za pečenje, smanjuje se rerna na 180 stepeni i peče se otprilike 15 minuta dok rubovi po kraju ne dobiju lepu zlatkastu boju i dok se ne odvoje od kalupa.

Vadi se testo, kako bi se uklonio papir za lopticama/pasuljem i peče se još 5 minuta dok se ne dobije zlatkasta boja osnove. Vadi se iz rerne i u potpunosti se hladi.

Pre nego što se prelije ohlađenim kremom od lumuna, posipa se mlevenim bademima.

Dekoracija: Pavlaka se muti u sneg i špricem se oblikuju ružice. Ružice od pavlake mogu u potpunosti da prekriju kolač.

Napomena: Sam krem od limuna je izuzetno prijatan kao krem, jakog ukusa i prijatne kiseline limuna, rashlađujući za toplo vreme. Može mirno da se koristi za punjenje torti ili eklera.

Sam opisa kolača je dugotrajan, ali kao izvršenje je prijatno i jednostavno i pre svega se brzo priprema.

Merila sam proizvode elektronskom vagom, ali mirno mogu da budu i približni, kao na primer maslaca da bude tačno 100 g ili soli da bude tačno jedan prstohvat.

Rerna kod mene pokazuje tačne stepenove - 205, ali može mirno da se peče i na 200 stepeni u početku, a posle da se smanji na 180 stepeni. 50 grama mlevenih badema su otprilike 3 supene kašike, a ukoliko se u trenutku ne raspolaže njima, mogu i da se preskoče i 56 g maslaca za krem od limuna mirno može da bude tačno 50 g. To nije problem.

Dodajem fotografije kako bi se videlo kako i koliko je ispečen tart od maslaca.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: