Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kremovi»Krem brule»Klasični francuski krem brule

Klasični francuski krem brule

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Klasični francuski krem brule
Fotografije: marcheva14
4 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
6
"Dodirnite neverovatni ukus klasičnog francuskog krema Brulee - neverovatno iskustvo"

Potrebni sastojci

  • šećer - 200 g, kristal
  • žumanca - 6 komada, L
  • pavlaka - 600 ml, 35%
  • vanila - 1 komad, mahuna
  • so - prstohvat
  • šećer - kristal, za karamel koricu
* merne jedinice

Način pripreme

Razdvoje se žumanca i belanca.

Žumanca se mute sa šećerom, vanilom i prstohvatom soli dok se ne dobije gust krem, koji treba da pada u trakici sa žica miksera.

Belanca se čuvaju za drugu vrstu recepta, mogu i da se zamrzavaju u zamrzivaču do 6 meseci.

Pavlaka se zagreva na ringli do tačke ključanja. Počinje da se sipa u umućena žumanca u malim porcijama, energično mešajući metalnom žicom za mućenje.

Nakon što je dodata cela pavlaka, smesa se obavezno cedi kroz cediljku.

Gotova proceđena smesa se sipa u vatrostalne posudice.

Ređaju se u veliku tepsiju za pečenje, tako što se na dno tepsije stavlja pamučna krpa i na nju se ređaju posudice.

Sipa se vruća voda do sredine posudica.

Peče se u zagrejanoj rerni tačno do 140 stepeni i tačno 30 minuta - ni više, ni manje.

Vade se iz rerne i ostavljaju se da se ohlade do sobne temperature na samoj vodenoj pari.

Vade se i ostavlja se u frižideru na otprilike sat vremena, ali nije obavezno.

Pre nego što se posluže, na krem brule se posipa tanki sloj, po 1 kašičica kristal šećera i pomoću gorionika se prolazi kroz šećer, kako bi se karamelizovao.

Klasični francuski krem brule se ostavlja na 2-3 minute da se stegne i poslužuje se.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: