Način pripreme
Razdvoje se žumanca i belanca.
Žumanca se mute sa šećerom, vanilom i prstohvatom soli dok se ne dobije gust krem, koji treba da pada u trakici sa žica miksera.
Belanca se čuvaju za drugu vrstu recepta, mogu i da se zamrzavaju u zamrzivaču do 6 meseci.
Pavlaka se zagreva na ringli do tačke ključanja. Počinje da se sipa u umućena žumanca u malim porcijama, energično mešajući metalnom žicom za mućenje.
Nakon što je dodata cela pavlaka, smesa se obavezno cedi kroz cediljku.
Gotova proceđena smesa se sipa u vatrostalne posudice.
Ređaju se u veliku tepsiju za pečenje, tako što se na dno tepsije stavlja pamučna krpa i na nju se ređaju posudice.
Sipa se vruća voda do sredine posudica.
Peče se u zagrejanoj rerni tačno do 140 stepeni i tačno 30 minuta - ni više, ni manje.
Vade se iz rerne i ostavljaju se da se ohlade do sobne temperature na samoj vodenoj pari.
Vade se i ostavlja se u frižideru na otprilike sat vremena, ali nije obavezno.
Pre nego što se posluže, na krem brule se posipa tanki sloj, po 1 kašičica kristal šećera i pomoću gorionika se prolazi kroz šećer, kako bi se karamelizovao.
Klasični francuski krem brule se ostavlja na 2-3 minute da se stegne i poslužuje se.