Način pripreme
Prvo spremamo sirup. U šerpu stavljamo vodu i šećer, čim provri kuvamo oko 5 minuta.
Dodajemo pola limuna, isečenog na kolutove i kuvamo još 4-5 minuta.
Sklanjamo sa ringle i ostavljamo sirup da se ohladi. Jaja mutimo sa šećerom dok se ne dobije pena.
Dodajemo kiselo mleko, u koje smo stavili sodu. Dodajemo ulje mešajući bez prestanka.
Dodajemo postepeno griz i brašno, koje smo prethodno prosejali sa praškom za pecivo i narendanom korom limuna.
Gotovu smesu sipamo u brašnom posutu i namazanu posudu za pečenje i pečemo u prethodno zagrejanoj rerni dok ne postane zlatasta.
Vadimo klasičnu ravaniju iz rerne i prelivamo je sirupom dok je još vruća.
Garniramo po želji sa bilo čime što nam je pri ruci.
Ostavljamo nekoliko sati našu klasičnu tursku ravaniju da dobro upije sirup.