Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Koh»Klasična turska ravanija

Klasična turska ravanija

NikiNiki
Guru
565853k
Klasična turska ravanija2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
5
"Ako volite da jedete slatko, bez sumnje ćete polizati prste od klasične turske ravanije"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada
  • kiselo mleko - 1 šolja
  • ulje - 1 šolja
  • brašno - 3 kašike
  • griz - 1 šolja
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • prašak za pecivo - 5 g (1/2 kesice)
  • šećer - 1 šolja
  • limun - 1/2 komada
  • Za sirup
  • šećer - 1 šolja
  • voda - 2 1/2 šolje
  • limun - 1/2 komada
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo spremamo sirup. U šerpu stavljamo vodu i šećer, čim provri kuvamo oko 5 minuta.

Dodajemo pola limuna, isečenog na kolutove i kuvamo još 4-5 minuta.

Sklanjamo sa ringle i ostavljamo sirup da se ohladi. Jaja mutimo sa šećerom dok se ne dobije pena.

Dodajemo kiselo mleko, u koje smo stavili sodu. Dodajemo ulje mešajući bez prestanka.

Dodajemo postepeno griz i brašno, koje smo prethodno prosejali sa praškom za pecivo i narendanom korom limuna.

Gotovu smesu sipamo u brašnom posutu i namazanu posudu za pečenje i pečemo u prethodno zagrejanoj rerni dok ne postane zlatasta.

Vadimo klasičnu ravaniju iz rerne i prelivamo je sirupom dok je još vruća.

Garniramo po želji sa bilo čime što nam je pri ruci.

Ostavljamo nekoliko sati našu klasičnu tursku ravaniju da dobro upije sirup.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: