Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Svinjetina»Meze»Slanina u salamuri sa belim lukom

Slanina u salamuri sa belim lukom

NikiNiki
Guru
558793k148
Slanina u salamuri sa belim lukom
Fotografije: Niki
1 / 4
06/03/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
30 min.
"U domaćoj slanini je istina, posebno ako je servirate sa čašom crvenog vina"

Potrebni sastojci

  • slanina
  • beli luk
  • biber - zrna
  • lovorov list
  • morska so
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo natopimo svežu slaninu. Stavljamo u duboku posudu i prelivamo vodom, a voda treba da je 2-3 prsta iznad slanine.

Stavljamo šerpu na hladno mesto na 24 sata.

Za to vreme voda treba da se promeni bar tri puta. Čim se slanina natopila izvadimo je iz vode.

Za to vreme spremamo salamuru, na litar vode stavljamo 50 g morske soli.

Stavljamo vodu i so na ringlu da provru. Nakon toga ostavljamo da se ohladi i procedimo.

Sečemo slaninu na parčiće i poređamo u tegle. Red slanine 1-2 čena belog luka, nekoliko zrna bibera i list lovorovog lista i tako ređamo.

Prelivamo slaninu salamurom, a treba da je bar jedan prst iznad nje.

Zatvaramo tegle i stavljamo na hladno mesto.

Slanina je spremna za mesec dana.

Vadimo iz tegle, operemo vodom, ostavljamo da se ocedi, sečemo na parčiće i serviramo našu slaninu u salamuri sa belim lukom i crvenim vinom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: