Način pripreme
Prvo natopimo svežu slaninu. Stavljamo u duboku posudu i prelivamo vodom, a voda treba da je 2-3 prsta iznad slanine.
Stavljamo šerpu na hladno mesto na 24 sata.
Za to vreme voda treba da se promeni bar tri puta. Čim se slanina natopila izvadimo je iz vode.
Za to vreme spremamo salamuru, na litar vode stavljamo 50 g morske soli.
Stavljamo vodu i so na ringlu da provru. Nakon toga ostavljamo da se ohladi i procedimo.
Sečemo slaninu na parčiće i poređamo u tegle. Red slanine 1-2 čena belog luka, nekoliko zrna bibera i list lovorovog lista i tako ređamo.
Prelivamo slaninu salamurom, a treba da je bar jedan prst iznad nje.
Zatvaramo tegle i stavljamo na hladno mesto.
Slanina je spremna za mesec dana.
Vadimo iz tegle, operemo vodom, ostavljamo da se ocedi, sečemo na parčiće i serviramo našu slaninu u salamuri sa belim lukom i crvenim vinom.