Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Medena Torta»Torta Medovik sa kremom Zavarnoj

Torta Medovik sa kremom Zavarnoj

Krasota v kuhnyataKrasota v kuhnyata
Šegrt
2381907
Torta Medovik sa kremom Zavarnoj
Fotografije: Krasota v kuhnyata
1 / 5
09/03/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
16
"Zaljubićete se u Tortu Medovik sa kremom Zavarnoj na prvi pogled, garantujemo"

Potrebni sastojci

  • Za koru
  • med - 5 supenih kašika
  • šećer - 1 šolja
  • maslac - 100 g
  • jaja - 5 komada
  • mlaka voda - 1 kašičica
  • sirće - 1 supena kašika
  • brašno - 3 ili 4 šolje
  • Za krem
  • sveže mleko - 1 l
  • brašno - 7 supenih kašika
  • jaja - 2 komada
  • vanila - 2 komada
  • kravlji maslac - 200 g
  • šećer - 1 šolja
  • kondenzovano mleko - 1 komad (po želji)
  • Za dekoraciju
  • isečci od kore - 100 g
  • bela čokolada - 100 g
  • tamna čokolada - 50 g
  • keksovi - 50 g
  • vruća voda
  • filirani bademi - 10 g
  • med - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

Torta Medovik je jedna od mojih omiljenih torti. Današnja je sa nestandardnijom dekoracijom koja nije obavezna. A on - ukus, je prosto neverovatan.♥️

Da biste pripremili kore za tortu, na vodenoj pari istopite med i maslac, dodajte šećer, sodu, prokuvanu u sirćetu, i jaja koja sam ja unapred razbila i mešajte viljuškom. Neprestano mešajte dok smesa ne počne da vri, nakon čega skinite sa ringle.

Nakon što se ova smesa blago ohladi, dodajte brašno dok se ne dobije meko testo koje se ne lepi. Tačna količina brašna je uvek različita, zato što ima veze kakvo je tačno ono.

Podelite testo na jednake delove i na kuhinjski papir veoma tanko rasporedite svaku koru. Ukoliko je potrebno možete posuti još brašna tokom razvijanja kora.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok se ne dobije zlatkasta boja tako što obavezno izbockate viljkuškom koru pre pečenja.

Za krem za tortu na ringlu stavite da provri mleko i šećer. Dodajte i kondenzovano mleko. Kada provri, u njih sipajte prethodno umućena jaja i brašno koje treba da se rastvori u hladnom mleku ili vodici, tako da se dobije glatka kašica.

Dodajte i vanilu. Način kuvanja je isti sa pripremom krema od skroba. Neprestano mešajte da ne zagori i kada provri, skinite sa vatre.

U drugoj posudi miksera mutite maslac dok ne pobeli, maslac prethodno treba da ostavite na sobnoj temperaturi.

Kada se gotov krem u potpunosti ohladio, dodajte kašiku po kašiku u prethodno mikserom umućeni maslac.

Za krem Zavarnoj jaja i kondenzovano mleko nisu obavezni, ali ukus definitivno postaje bolji.

Izuzetno je važno da krem budu u potpunosti hladan, pre nego što počnete da ga dodajete u maslac.

Standardni ukras za tortu Medovik sa kremom Zavarnoj je od sitno izmrvljene kore, ali ovog puta sam improvizovala i napravila sam drugačiju dekoraciju.

Medena pita za dekoraciju je od 100 g bele čokolada, istopljene na vodenoj pari. Rasporedila sam je na najlon sa balončićima i nakon što se stvrdne, stavljam je na medenu tortu. Sipala sam po malo meda u svaku ćelijicu.

Pčelice su od izmrvljene kore (možete da iskoristite keksove) i malo vruće vode. Nakon što ih oblikujem, potapam u istopljenu tamnu čokoladu. Prugice se prave tako što se u malo krema ili bele čokolade doda kapljica poslastičarske boje. Krila su od filiranih badema. Lepe se s malkice čokolade.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: