Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Rižoto sa slaninom i tikvicama

Rižoto sa slaninom i tikvicama

Gordana DanilovGordana Danilov
Kuvar
272368598177
Rižoto sa slaninom i tikvicama
Fotografije: Gordana Danilov
1 / 3
25/02/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
3
"Rižoto sa slaninicom i tikvicama - prijatno!"

Potrebni sastojci

  • arborio pirinač - 1 šolja
  • slanina - 3 šnite
  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 2 čena
  • tikvica - 1 kom.
  • belo vino - 200 ml
  • bujon - 500 ml (mesna ili povrtna kocka)
  • morska so - po potrebi
  • biber - sveže mleveni
  • parmezan - 40 g, ribani
  • maslac - 1 kašika
  • maslinovo ulje
  • bosiljak
* merne jedinice

Način pripreme

Luk sitno iseći a beli luk protisnuti.

Tikvicu sa korom iseći na kolutove, pa svaki na 4 dela.

Šnite slanine ispržiti na vrlo malo ulja, odložiti na papirni ubrus a kada se ohlade iseći na komadiće.

U isti tiganj doliti malo maslinovog ulja, dodati nasečenu tikvicu i uz mešanje pržiti 3-4 minuta, da dobije boju.

Izvaditi na tanjir i ostaviti sa strane.

Po potrebi, doliti ponovo malo ulja, dodati luk, pržiti na srednjoj vatri da zastakli, umešati i beli luk a kada zamiriše dodati pirinač i uz mešanje propržiti da se sva zrna oblože masnoćom.

Naliti vinom i kada alkohol ispari početi nalivanje temeljcem uz neprekidno mešanje.

Za oko 17-18 minuta pirinač treba da je kuvan.

Umešati parmezan, vratiti tikvice i slaninu, nakon par minuta skloniti sa plotne, dodati maslac, promešati i odmah poslužiti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4.5
51
41
30
20
10
Oceni: