Način pripreme
1. Stavite bujon na tihu vatru i održavajte je vrućom do trenutka njegovo upotrebe. Sipajte više od 800 ml, jer će deo da ispari dok je na ringli.
2. Iseckajte luk šalot i zapržite ga 4 minuta u maslinovom ulju. Za to vreme oljuštite i isecite tikvicu na veoma sitno. Cilj je da se spoji s pirinčem kada se skuva. Ponekad je meljem kratko u blenderu, da bude još finija. Očistite i isecite i pečurke na kriške ili kako vam se sviđa.
3. Kada je luk omekšao i zamiriše prijatno, sipajte pirinač i mešajte 3 minuta da se zaprži, nakon toga sipajte vino i kuvajte još minuta da ispari alkohol.
4. Sipajte pečurke i tikvice sa solju i sipajte vruć bujon iz dva tri puta uz neprestano mešanje. Dok pirinač ne apsorbuje jedan deo, ne sipajte sledeći. Biće vam potrebno oko 760-800 ml i vreme koje će vam ova procedura oduzeti je oko 15 minuta, da bi pirinač bio gotov.
5. Stavite maslac u parčićima, može i malo parmezana - narendanog. Mešajte rižoto sa pečurkama minut i rasporedite odmah u tanjire.
Pospite svaku porciju rižota obilno sa još parmezana i servirajte.
Rižoto sa tikvicama i pečurkama se konzumira odmah, da bude kako treba - krhak, ali da budu relativno tvrda zrnca, uvijena u neverovatnu kombinaciju izdovjenog skroba, maslaca i tikvica.
Prijatno!