Način pripreme
Kvasac pomešamo sa delom vode i šećera. Dodajemo brašno i mešamo dok ne dobijemo gustu kašu. Ostavljamo na toplom da nadođe.
Od preostalih tečnih sastojaka i nadošlog kvasca (bez masnoće) zamesimo meko testo. Pokrivamo krpom i ostavljamo da nadođe.
Kad se udvostruči, podelimo na 6 pitica. Namažemo mašću sve i potopimo u nju. Razvuečemo u krug veličine dna pleha.
Između sipamo mrvljeni sir i po 2-3 supene kašike masnoće.
Poređane ravne pitice jednu na drugu i isečemo na kockice. Ponovo ostavljamo da nadođe oko 20 minuta.
Namažite penjurliju umućenim žumancem i prelijte preostalom masnoćom.
Pecite na 180 stepeni. Ako počne da gori, a vidi se da nije pečena, pokrijte je aluminijumskom folijom i pecite.
Servirajte toplu razvučenu penjurliju sa jogurtom.