Mekana penjurlija sa nitima

05/05/2019
"Recept za majstore meraklije - raskošna penjurlija sa nitima, bukvalno se topi u ustima "
Priprema30 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno70 min.
Porcije8
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano347
  • Pregledi tokom meseca13
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • za testo
  • jaja - 2 komada
  • voda - 100 ml, mlaka
  • sveže mleko - 200 ml, ugrejano
  • sveži kvasac - 20 g
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1 kašičica
  • ulje - 1 supena kašika
  • sirće - 1 kašičica
  • brašno - oko 700 g
  • nadev
  • sir - 200 g, za posipanje
  • jaja - 1 komad
  • maslac - 130 g, za premazivanje kora
  • za premazivanje
  • jaja - 1 komad
  • sveže mleko - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte brašno, dodajte so i promešajte, napravite udubljenje. Rastvorite kvasac sa šećerom u mlakoj vodi i ugrejanom mleku, ostavite na toplom da nadođe.

Umutite jaja, dodajte ulje i sirće, dodajte ih u udubljenje zajedno sa nadošlim kvascem. Zamesite meko i elastično testo za penjurliju, stavite uvijeno testo na toplo da se udvostruči. Za to vreme rastopite maslac i ostavite da se ohladi. Posebno pomešajte mrvljeni sir sa jajerom, mešajte dok ne dobijete homogenu smesu.

Podelite nadošlo testo na 4 jednake lopte. Od svake razvijte tanku pravougaonu koru, obilno namažite maslcem i pospite delom nadeva. Uvijte u rolat, razvlačite i uvijte rolat koliko je moguće. Tako uradite sa sve 4 lopte.

Poređajte sve rolate u maslacem namazan pleh u oblik puža, počnite od sredine pleha. Prelijte preostalim rastopljenim maslacem i ostavite da nadođe oko 40 minuta.

Namažite nadošlu penjurliju sa umućenim jajetom i svežim mlekom i stavite pleh u prethodno ugrejanu rernu na 180 stepeni, pecite dok ne bude gotovo, proverite drvenim štapićem - on treba da izađe suv iz penjurlije.

Izvadite gotovu penjurliju i uvijte čistom krpom na 10 minuta, servirajte toplu za doručak.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar