Način pripreme
Prosejte brašno, dodajte so i promešajte, napravite udubljenje. Rastvorite kvasac sa šećerom u mlakoj vodi i ugrejanom mleku, ostavite na toplom da nadođe.
Umutite jaja, dodajte ulje i sirće, dodajte ih u udubljenje zajedno sa nadošlim kvascem. Zamesite meko i elastično testo za penjurliju, stavite uvijeno testo na toplo da se udvostruči. Za to vreme rastopite maslac i ostavite da se ohladi. Posebno pomešajte mrvljeni sir sa jajerom, mešajte dok ne dobijete homogenu smesu.
Podelite nadošlo testo na 4 jednake lopte. Od svake razvijte tanku pravougaonu koru, obilno namažite maslcem i pospite delom nadeva. Uvijte u rolat, razvlačite i uvijte rolat koliko je moguće. Tako uradite sa sve 4 lopte.
Poređajte sve rolate u maslacem namazan pleh u oblik puža, počnite od sredine pleha. Prelijte preostalim rastopljenim maslacem i ostavite da nadođe oko 40 minuta.
Namažite nadošlu penjurliju sa umućenim jajetom i svežim mlekom i stavite pleh u prethodno ugrejanu rernu na 180 stepeni, pecite dok ne bude gotovo, proverite drvenim štapićem - on treba da izađe suv iz penjurlije.
Izvadite gotovu penjurliju i uvijte čistom krpom na 10 minuta, servirajte toplu za doručak.