Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Pirog»Lenje sarme sa poklopcem

Lenje sarme sa poklopcem

Lenje sarme sa poklopcem
Fotografije: Elena Stefanova Jordanova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
150 min.
Porcije
5
"Nisu lenje, nego štede energiju i vreme, a veoma su ukusne"

Potrebni sastojci

  • za poklopac
  • brašno - oko 300 g
  • voda - 150 ml
  • kvasac - 15 g, svež
  • so - 1 prstohvat
  • šećer - 2 prstohvat
  • ulje - 1 kašika
  • za nadev
  • kiseli kupus - 1 glavica
  • mleveno meso - 500 g
  • pirinač - 100 g
  • biber
  • ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvorite kvasac i šećer u mlakoj vodi. U brašnu napravite rupu i sipajte vodu. Dodajte so, ulje i umesite meko testo. Pokrijte ga i ostavite da nadođe.

Naseckajte kiseli kupus na sitno i stavite ga u zagrejano ulje. Pržite ga duže na slaboj vatri uz povremeno mešanje. Malo pre kraja prženja stavite naseckani luk.

Kupus možete i da skuvate, ali je ukus prženog kupusa bolji.

Kada su kupus i luk gotovi, dodajte mleveno meso, pirinač i začine. Promešajte dok se meso ne pretvori u mrvice. Dolijte oko 200 ml tople vode i kuvajte dok pirinač ne bude gotov.

Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi.

Nauljite pleh ili kalup za tortu i položite testo tako da pokrije dno kalupa i da viri sa strana. Izbušite testo viljuškom i sipajte ohlađenu masu. Višak testa preklopite unutra.

Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok testo ne bude gotovo - oko 40 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: