Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Teletina»Pršuta»Hladno sušeno goveđe meso

Hladno sušeno goveđe meso

EfrosiaEfrosia
Džedaj
53417011
Hladno sušeno goveđe meso1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Ukupno
60 min.
"Stari majstori će vam reći da je najbolje sušeno meso ono od kvalitetnog goveđeg mesa!"

Potrebni sastojci

  • govedina - željena težina goveđeg šola
  • so - 80 g soli na 1 litar vode
  • aleva paprika - 3 kašike, pune
  • so - 20 g
  • šećer - 2 g
  • origano - 1 kašičica
  • piskavica - 1 kašičica
  • biber - 15 zrna, fino mlevena
  • piskavica - 15 zrna, izmrvljena
  • beli luk - 6 čena, presovani
  • limun - sok od 1 limuna, proceđen
  • crveno vino - 50 ml
  • belo vino
* merne jedinice

Način pripreme

Teleći šol isecite na trake debljine do 7 cm. Potopite ga u salamuru, koja se priprema dodavanjem 80 g soli u 1 litar vode. Ostavite ga da odstoji 7 dana na hladnom mestu, na temperaturi do 8 stepeni. Posle 7 dana izvadite teletinu i desalinizirajte je pod tekućom vodom 4 sata.

Izvadite meso iz vode, na jednom kraju probodite meso i vežite debljim kanapom i okačite meso da se ocedi oko sat vremena. Stavite već isceđeno meso između dve teške daske ili pljosnata predmeta i čvrsto zavežite gumicama.

Posle 24 sata oslobodite meso i četkom ga premažite kombinacijom začina za suvo meso.

Za začin, pomešajte alevu papriku sa svim ostalim začinima, sa zgnječenim belim lukom, isceđenim limunovim sokom i crvenim vinom. Mešajte smešu i dodajte toliko belog vina da dobijete redak sos.

Nakon što komade govedine premažete začinom, ostavite ih da se ponovo osuše na provetrenom mestu 24 sata.

Zatim ponovite postupak sa daskama i čvrsto stegnutim gumicama na još 24 sata.

Oslobodite meso i pustite ga da se ponovo osuši. Sada je spremno za konzumaciju.

Ako tokom toplijih letnjih meseci pripremate suvo teleće meso, sušenje treba da se odvija u frižideru sa otvorenim pakovanjem pirinča, koji ima sposobnost da upije vlagu koju govedina ispušta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: