Način pripreme
Teleći šol isecite na trake debljine do 7 cm. Potopite ga u salamuru, koja se priprema dodavanjem 80 g soli u 1 litar vode. Ostavite ga da odstoji 7 dana na hladnom mestu, na temperaturi do 8 stepeni. Posle 7 dana izvadite teletinu i desalinizirajte je pod tekućom vodom 4 sata.
Izvadite meso iz vode, na jednom kraju probodite meso i vežite debljim kanapom i okačite meso da se ocedi oko sat vremena. Stavite već isceđeno meso između dve teške daske ili pljosnata predmeta i čvrsto zavežite gumicama.
Posle 24 sata oslobodite meso i četkom ga premažite kombinacijom začina za suvo meso.
Za začin, pomešajte alevu papriku sa svim ostalim začinima, sa zgnječenim belim lukom, isceđenim limunovim sokom i crvenim vinom. Mešajte smešu i dodajte toliko belog vina da dobijete redak sos.
Nakon što komade govedine premažete začinom, ostavite ih da se ponovo osuše na provetrenom mestu 24 sata.
Zatim ponovite postupak sa daskama i čvrsto stegnutim gumicama na još 24 sata.
Oslobodite meso i pustite ga da se ponovo osuši. Sada je spremno za konzumaciju.
Ako tokom toplijih letnjih meseci pripremate suvo teleće meso, sušenje treba da se odvija u frižideru sa otvorenim pakovanjem pirinča, koji ima sposobnost da upije vlagu koju govedina ispušta.