Način pripreme
Meso i kosti od govedine dobro operemo da ne bi kosti koje ostanu upale u jelo.
U posudu sa kipućom vodom stavljamo so i šećer. Ostale arome stavljamo u kesu, napravljenu od gaze i zavežemo. Stavljamo u vrelu marinadu da puste mirise i da je začine.
Vri 10-15 minuta, nakon toga ostavljemo da se ohladi potpuno. Dodajtemo luk, isečen na dva dela i sirće. U veliku šerpu stavljamo kesu u koju stavljamo kolenicu i sipamo marinadu.
Dobro zavežemo i ostavljamo meso u frižideru da se marinira 34-30 sati. Nakon što se začini, meso stavljamo u hladnu vodu na 30 minuta.
U šerpu od 5 litara stavljamo kosti i meso. Prelivamo hladnom vodom i stavljamo posudu na jaku vatru.
Voda vri 10-15 minuta, nakon toga smanjujemo temperaturu na umerenu. Pokpupimo penu koja se stvorila na površini. Stavljamo u bujon oljušteno i očišćeno korenje - paškanat, luk i šargarepu.
Još jednom pokupimo penu i dodajemo začine - biber i lovorov list. Jelo se krčka ispod poklopca na slaboj temepraturi oko 120 minuta.
Skidamo šerpu sa vatre i ostavljamo da se ohladi. Vadimo kosti i odvajamo meso od njih, koštanu srž pasiramo.
Prebacujemo u drugi, manji pleh. Šargarepu sečemo na kockice, dodajemo pečurke i oljušen mladi krompir.
Prelivamo sa 1.500 ml - 1.800 ml goveđeg bujona, dodajemo magičnu i cenjenu koštanu srž (baš zbog toga volim kolenicu, zato što pripremam i bujon od kostiju).
Preostali bujon procedimo i stavljamo u zamrzivač, da bude za kuvanje. Ako je potrebno začinomo solju, imamo u vidu da je meso prethodno posoljeno prilikom mariniranja.
Jelo se krčka na umernoj vatri još 1 sat. Krompir je kuvan, a meso se raspada, vreme je da ga serviramo i da uživamo u njegovom božanstvenom ukusu.
Posipamo sveže iseckanim celerom i serviramo dok je toplo. Serviramo u tanjirima deo mesa, krompir i povrće i deo začinjenog bujona.
Savet: Ovaj recept se priprema i od teleće plećke. Ja sam zamenila kolenicom. Ali ako koristite meso, začinite na isti način u marinadi i posle stavite u kesu za pečenje, napravljenu od aluminijumske folije.
Pečemo 2.40 minuta na 200 stepeni dok ne porumeni i dok korica ne postane hrskava. Neverovatna pečena teletina kao glavno jelo, za sendviče ili za punjeni hleb sa senfom za pinik. Po želji možete izrenadi reh i servirati pomešan sa sirćerom, kao prilog.