Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Rižoto»Rižoto sa vrganjem i tartufom

Rižoto sa vrganjem i tartufom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78616k965
Rižoto sa vrganjem i tartufom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
27/03/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
4
"Nije potreban povod da sami sebe malo razmazite, već samo namirnice za rižoto - preporučujemo ovaj sa vrganjem i tartufom"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 300 g karnaroli
  • vrganj - 250 g očišćeno
  • tartuf - 10 g crni, letnji
  • šalot - 2 komada (oko 50 g)
  • belo vino - 100 ml
  • parmezan - 80 g ili više za posipanje
  • maslac - 30 g
  • maslinovo ulje - 40 g
  • so - 1 kašičica ili po ukusu
  • sušeno povrće - 1 kašika
  • bujon od povrća - oko 840 ml ili voda
  • peršun - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

1. Zagrejte vodu ili bujon od povrća i držite ga na vatri vrućim. Ne koristite bujon od pečuraka jer će preovladati pravu aromu vrganja.

2. Oljuštite i sitno iseckajte luk šalot. Pržite ga na maslinovom ulju dok ne omekša i dodajte isečene pečurke. Kratko kuvajte i sipajte pirinač. Možete ga pržiti dva minuta ili direktno odmah dodati vino.

Mešajte 2-3 minuta da alkohol ispari.

3. Dodajte iz 2-3 puta bujon uz stalno mešanje. Dok pirinač ne upije jedan deo tečnosti, nemojte sipati sledeći. Dodajte kašičicu soli.

Za 15 minuta pirinač treba da bude potpuno skuvan i da ima kremasti izgled od odvojenog skroba. Za svaki slučaj pogledajte uputstva na pakovanju za vašu vrstu pirinča i samo vreme kuvanja, uključujući minute pre sipanja bujona kada je on u vinu.

4. U vruće jelo narendajte polovinu tartufa. Dodajte pola parmezana, peršun i maslac i promešajte.

5. Poslužite ukusni rižoto posut sa još parmezana i preostalim tartufom. Rižoto sa vrganjem i tartufom je spreman.

Tartuf možete iseći na tanke listiće, ali je bolji ukus kada se narenda.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: