Način pripreme
1. Zagrejte vodu ili bujon od povrća i držite ga na vatri vrućim. Ne koristite bujon od pečuraka jer će preovladati pravu aromu vrganja.
2. Oljuštite i sitno iseckajte luk šalot. Pržite ga na maslinovom ulju dok ne omekša i dodajte isečene pečurke. Kratko kuvajte i sipajte pirinač. Možete ga pržiti dva minuta ili direktno odmah dodati vino.
Mešajte 2-3 minuta da alkohol ispari.
3. Dodajte iz 2-3 puta bujon uz stalno mešanje. Dok pirinač ne upije jedan deo tečnosti, nemojte sipati sledeći. Dodajte kašičicu soli.
Za 15 minuta pirinač treba da bude potpuno skuvan i da ima kremasti izgled od odvojenog skroba. Za svaki slučaj pogledajte uputstva na pakovanju za vašu vrstu pirinča i samo vreme kuvanja, uključujući minute pre sipanja bujona kada je on u vinu.
4. U vruće jelo narendajte polovinu tartufa. Dodajte pola parmezana, peršun i maslac i promešajte.
5. Poslužite ukusni rižoto posut sa još parmezana i preostalim tartufom. Rižoto sa vrganjem i tartufom je spreman.
Tartuf možete iseći na tanke listiće, ali je bolji ukus kada se narenda.
Prijatno!