Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Čokoladna torta»Praznična čokoladna torta sa musom od šampanjca

Praznična čokoladna torta sa musom od šampanjca

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Praznična čokoladna torta sa musom od šampanjca
Fotografije: marcheva14
3 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
10
"Malo šampanjca će vam biti potrebno za ovu raskošnu čokoladnu tortu sa musom - ostalim možete preliti sjajni krajnji rezultat"

Potrebni sastojci

  • KREM
  • jaja - 1, L
  • šećer - 70 g, fini, kristal
  • ulje - 70 ml
  • šampanjac - 30 ml /2 supene kašike/
  • so - prstohvat
  • kakao - 30 g, visokog kvaliteta
  • brašno - 40 g, univerzalno
  • prašak za pecivo - 2 g, ovo nije više od 1/4 kašičice
  • MUS OD ČOKOLADE
  • kuvertira - 100 g, crna, 70%
  • kuvertira - 100 g, mlečna
  • pavlaka - 160ml, hladna, 35%
  • želatin - 3 g, ovo je 1 kašičica
  • voda - 15 ml, hladna /1 supena kašika/
  • pavlaka - 240 ml, hladna, 35%
  • čokoladne perlice - 35 g, bele i crne po izboru
  • MUS SA ŠAMPANJCEM
  • krem sir - 200 g, Filadelfija ili sličan
  • šampanjac - 160 ml
  • šećer u prahu - 80 g
  • želatin - 8 g
  • voda - 45 ml, hladna /3 supene kašike/
  • pavlaka - 240 ml, hladna, 35%
  • DEKORACIJA OD ZVEZDI
  • bela kuveritra - 70 g
  • bela kuvertira - 30 g, za temperiranje /veoma sitno/
  • zlatni prah - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Za pripremu praznične torta sam koristila Proseko - on nije skup i vrši sjajan posao. Po svemu sudeći, on će ostati, ali je toliko lagan i prijatan da nije problem da se čovek počasti čašom hladnog penušavog vina.

Takođe, biće potrebno: kalup sa poketnim prstenom prečnika 20 cm i još pokretni prsten za stezanje torte i acetatni papir visine otprilike 8 cm. Što se tiče acetatnog papira, ne raspolaže svako njime, iako lako može da se kupi - ima ga u svakoj poslastičarnici u kojoj se prodaje potrošni materijalo. Može da se koristi i papir za pečenje, ali je pitanje izbora i mogućnosti, ali dužna sam da podelim. Dobro bi bilo da se koristi vaga za tačno merenje proizvoda.

Recept za ovu čokoladnu tortu je jedan od najboljih čokoladnih deserata u kombinaciji crne i mlečne čokolade u društvu sa musom od šampanjca. Torta je elegantna, delikatna, vlažna i sa finim ukusom.

KORA:

Potreban je kalup sa prstenom prečnika 20 cm, da bude nauljen, takođe i zidovi premazani komadom maslaca i dno obloženo papirom za pečenje.

U posudi se mute jaja sa šećerom metalnom žicom za mućenje, ali ja sam koristila mikser na veoma slaboj brzini. Nije potrebno da smesa pada u traci. Uključuje se ulje i penušavo vino po receptu. Iznad posude se proseje brašno, so, prašak za pecivo, kakao i dobro se meša dok se u potpunosti ne usvoje sastojci. Gotova smesa se sipa u kalup.

Peče se u zagrejanoj rerni na 180 stepeni sa ventilatorom 10/12 minuta ili dok čačkalica koja se zabode u sredinu ne bude suva. Vreme se meri na satu. Vadi se i ostavlja da se u potpunosti ohladi.

ČOKOLADNI MUS:

U posudu se sipaju obe vrste kuvertire, crna i mlečna i 160 ml pavlake. Stavljaju se na vodenu paru da se rastope uz mešanje.

U metalnu posudicu se sipa želatin i voda i ostavlja se da nabubri na otpirlike 10/15 minuta. Nakon toga se stavlja na vodenu paru da se rastopi u potpunosti. Dodaje se u čokoladnu smesu uz mešanje. Smesa je u potpunosti glatka i blistava. Ostavlja se sa strane.

Ostalih 240 ml hladne pavlake se muti mikserom dok vrhići ne postanu mekani. Dodaje se ohlađena čokoladna smesa u mlazu i muti se mikserom. Smesa postaje teška, ali ne i previše, nema čvrstih vrhova.

Na podlogu torte se sipa 1 supena kašika smese, tako će torta biti statična i neće bežati sa strane. Odozgo se stavlja čokoladna kora. Oko nje se stavlja prsten za torte i potpuno se steže po obimu kore, ovo je prčnika 20 cm.

Između zidova metalnog prstena i kore se stavlja acetatni papir. Tamo gde se sakupljaju oba kraja acetatnog papira, može da se uhvati spajalicom ili heftalicom. Na koru se sipa čokoladni mus, zaglađuje se špatulom. Ovde je trenutak da se pospe sitnim šarenim, belim i crnim perlicama, one su prema želji, mogućnosti i izboru, nisam posipala, zato što nisam pronašla takve male odgovarajuće perlice. U nedostatku takvih to se neće odraziti na ukus torte, one su samo za spoljašnju dekoraciju. Tako pripremljena torta se ostavlja u frižideru na 30 minuta ili dok se ne pripremi mus od šampanjca.

MUS OD ŠAMPANJCA

U hladnu vodu se natopi želatin i ostavlja se na 10/15 minuta da nabubri.

U posudi miksera se muti krem sir i šećer u prahu. Dodaje se penušavo vino i meša se metalnom žicom za mućenje dok se ne upije. Smesa je tečna, ali ovo nije zabrinjavajuće.

Istopi se želatin na vodenoj pari i dodaje se u mus od šampanjca i meša se špatulom.

Sledećih 240 ml hladne pavlake se mute dok se ne dobiju čvrsti vrhovi. Dodaje se tečna smesa sa šampanjcem i krem sirom i muti se mikserom dok se ne sjedini. Dobija se gladak, fin, lagan krem.

Dobro ohlađena torta se vadi i zaliva se musom od šampanjca/pavlake, zaglađuje se.

Pokriva se svežom folijom i ostavlja se u frižideru na 1 noć.

Do ovde je torta gotova, ostaje samo dekoracija od zvezdica od bele čokolade. One su važan element i daju lice torti.

ZVEZDE OD BELE ČOKOLADE

Na vodenoj pari se istopi 70 g bele kuvertire. Skida se sa ringle i dodaje se onih ostalih 30 g sitno iseckane bele kuveritire. Na taj način se dobro temperira smesa. Ako se proceni da ima ostalih malih komada neistopljene čokolade, ponovo se stavlja na kratko na vodenu paru i uz mešanje špatulom oni će se u potpunosti istopiti.

Gotova smesa se sipa na dupli papir za pečenje i metalnom špatulom se raspoređuje u tanak sloj. Ostavlja se na hladnom samo na 10 minuta, vadi se iz frižidera i sekačem za kolačiće, u ovom slučaju zvezdicama, se seku zvezdaste figurice, neke veće, neke manje, ali ovo sa veličinom je po izboru. Vraćaju se u frižider dok se u potpunosti ne stvrdnu.

Nakon što je torta odstajala 1 noć u frižideru, oslobađa se prstena i acetatnog papira.

Dekoriše se samo sa jedne strane zvezdicama, tako što se zabode u mus tortu, ukoliko su različite veličine razmeštaju se u oblik šaha.

Posipaju se zlatnim prahom.

Čokoladna torta sa musom od šampanjca je u potpunosti gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: