Način pripreme
1. Luk isecite na tanak polumesec i stavite zajedno sa maslacem i prstohvatom soli na tihu/umerenu vatru.
Ovde možete dodati i kašičicu šećera koji će vam pomoći da karamelizujete luk, a možete staviti ni na kraju pripremanja francuskog sosa.
2. Nakon što luk dobije prijatnu zlatnu boju, ali ne braon, sipajte u njega vino i stavite lovorov list.
Kuvajte dok ne ispari i onda dodajte brašno. Mešajte minut-dva i sipajte u delove teleći bujon uz neprestano mešanje da se ne stvore grudvice.
3. Začinite biberom i kuvajte apetitni sos dok se ne zgusne. Na kraju stevite demi glas, možete ga kupiti ili pripremiti kod kuće.
On daje karakterisitnčnu tamnu boju robert sosu, ali ponekad se ne dodaje, dovoljno je da imamo lep i koncentrisan teleći bujon. U tom slučaju sos bude malo svetliji.
4. U sledećoj etapi ponovo imate izbor - da procedite ukusni sos za meso ili da ga pasirate da sameljete luk i da imate glatku konzistenciju. Pre toga treba da imate lovorov list.
5. Stavite senf, sok od limuna i šećer, ako niste dodali u početku. Lepo promešajte i servirajte.
Robert sos je odgovarajuć za pečenu svinjetinu, neko belo ptičije meso ili čak i povrće.
Prijatno!