Način pripreme
1. Belanca umutite sa šećerom u vazdušasti krem. Bez zaustavljanja miksera sipajte u tankom mlazu ulje, a zatim mleko.
2. Prosejte brašno u smesu zajedno sa praškom za pecivo i vanilom i mešajte glatkim pokretima špatulom dok se brašno potpuno ne upije.
Na kraju dodajte sok od limun i po želji malo limunove korice za ukus.
3. Sipajte u podmazan i brašnom posuti pleh približnog prečnika 20-22 cm.
4. Kolač pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 18 minuta ili dok se ne osuši. Kad je spreman, okrenite ga da se ohladi na rešetki, a zatim ga vratite u posudu i izbušite viljuškom.
5. Maslac, mleko, čokoladu i rum stavite na šporet na laganu vatru. Mešajte dok se maslac i čokolada ne istope, a zatim prelijte kolač ovom smesom.
Ova količina je umerena, za malu sočnost. Ako želite vlažniji kolač, možete dodati još mleka.
Neka odstoji oko sat-dva da upije tečnost.
6. Pripremite krem, tako što ugrejete pavlaku sa šećerom i malo mleka. U ostatak mleka sipajte brašno i promešajte žicom da nema grudvica.
7. Mleko sa brašnom sipajte u krem kada počne da ključa, a šećer se već istopio.
Vatra treba da bude umerena kako ne bi zagorelo na dnu.
8. Dodajte vanilu i mešajte oko 7 minuta dok se ne zgusne.
9. Vlažni kolač prelijte mlečnim kremom i ostavite da se stegne.
Na ovaj način imate neverovatno ukusan desert 3 u 1 - Kolač, slatkiš, čak i tortu ako ga pravilno ukrasite ili prelijete glazurom.
Jednostavna, ali vrlo ukusna ideja.
Prijatno!