Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Vlažni kolač sa mlečnim kremom

Vlažni kolač sa mlečnim kremom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Vlažni kolač sa mlečnim kremom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"Fantastično je kada se različite teksture pomešaju u jedan savršeni zalogaj - slučaj sa vlažnim kolačem je upravo takav"

Potrebni sastojci

  • Kolač
  • brašno - 200 g
  • kukuruzni skrob - 80 g
  • ulje - 100 g
  • sveže mleko - 120 ml
  • belanca - 4 komada od velikih jaja ili 3 cela jaja
  • prašak za pecivo - 15 g
  • vanila - 1 komad
  • sok od limuna - 1 kašika
  • šećer - 190 g
  • Za sirup
  • maslac - 60 g
  • sveže mleko - 250 ml
  • bela čokolada - 40 g
  • rum - 3 poklopca, tamni
  • Mlečni krem
  • sveže mleko - 300 ml
  • slatka pavlaka - od 200 ml
  • šećer - 100 g
  • vanila - 1 komad, 2 g u prahu
  • brašno - 3 kašike sa vrhom
* merne jedinice

Način pripreme

1. Belanca umutite sa šećerom u vazdušasti krem. Bez zaustavljanja miksera sipajte u tankom mlazu ulje, a zatim mleko.

2. Prosejte brašno u smesu zajedno sa praškom za pecivo i vanilom i mešajte glatkim pokretima špatulom dok se brašno potpuno ne upije.

Na kraju dodajte sok od limun i po želji malo limunove korice za ukus.

3. Sipajte u podmazan i brašnom posuti pleh približnog prečnika 20-22 cm.

4. Kolač pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 18 minuta ili dok se ne osuši. Kad je spreman, okrenite ga da se ohladi na rešetki, a zatim ga vratite u posudu i izbušite viljuškom.

5. Maslac, mleko, čokoladu i rum stavite na šporet na laganu vatru. Mešajte dok se maslac i čokolada ne istope, a zatim prelijte kolač ovom smesom.

Ova količina je umerena, za malu sočnost. Ako želite vlažniji kolač, možete dodati još mleka.

Neka odstoji oko sat-dva da upije tečnost.

6. Pripremite krem, tako što ugrejete pavlaku sa šećerom i malo mleka. U ostatak mleka sipajte brašno i promešajte žicom da nema grudvica.

7. Mleko sa brašnom sipajte u krem kada počne da ključa, a šećer se već istopio.

Vatra treba da bude umerena kako ne bi zagorelo na dnu.

8. Dodajte vanilu i mešajte oko 7 minuta dok se ne zgusne.

9. Vlažni kolač prelijte mlečnim kremom i ostavite da se stegne.

Na ovaj način imate neverovatno ukusan desert 3 u 1 - Kolač, slatkiš, čak i tortu ako ga pravilno ukrasite ili prelijete glazurom.

Jednostavna, ali vrlo ukusna ideja.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: