Način pripreme
1. Smeđi šećer i koru pomorandže sameljite vrlo fino. Kore od pomorandže moraju se oljuštiti posebnim ljuštilicom, koja ne skida beli deo kore, jer je on gorak.
2. Narendajte šargarepu i dodajte je aromatičnom šećeru, dodajte ulje, biljno mleko i dve kašičice soka od pomorandže. Dobro umutite mikserom.
3. U tečnu smesu dodajte brašno prosejano sa praškom za pecivo, sodom bikarbonom i začinima. Dodajte prstohvat soli i mešajte glatkim pokretima dok ne postane glatko testo.
4. Kore se mogu peći odvojeno ili kao jedna, koja će se zatim prepoloviti. U drugoj opciji pečenje je 1 sat na 180 stepeni, jer kora ostaje vlažnija i ima malo sluzav izgled, ali to nije problem, sama torta mora da ostane vlažna zbog šargarepe, a nedostatak jaja ne dozvoljava da mnogo naraste.
Ako pečete dve odvojene kore, vreme u rerni je razumljivo kraće za svaku. Tepsija ima prečnik 22 cm sa dnom koje se odvaja i treba je podmazati ili prekriti papirom za pečenje.
5. Gotove kore ostavite da se hlade 20 minuta u tepsiji ili kalupu, a zatim ih ostavite na rešetci još sat-dva. Ako je to cela kora, presecite je po sredini na dve polovine.
6. Za krem otopite čokoladu na vrlo laganoj vatri, ne više od 50 stepeni. Dodajte margarin, biljno mleko, ulje, šećer u prahu i vaniliu i sve umutite u vazdušasti krem. Polovinom krema premaažite jednu koru, pa stavite drugu preko nje, a ostatak krema rasporedite preko torte.
Tortu od šargarepe ukrasite po želji.
7. Vegan torta od šargarepe čuva se u frižideru do 15 minuta pre sečenja, da se krem učvrsti.
Prijatno uz ovaj toliko voljeni klasik!