Način pripreme
Za koru od testa sa maslacem prosejte brašno sa praškom za pecivo i pomešajte sa solju i šećerom.
Isecite hladni maslac na komade i utrljajte u brašno dok se smesa ne pretvori u mrvice.
Sipajte vodu i umesite mrvice u testo.
Razvaljajte ga u vrlo tanku koru prečnika 17-18 cm. Da se ne bi polomila prilikom prenošenja u tepsiju, najbolje je razvaljati testo na sloju papira za pečenje, a zatim staviti direktno u kalup za tart, prečnika 16 cm.
Koru takođe možete okrenuti na kalup i da odlepite papir, izbor je na vama. Jedini uslov je da su zidovi kalupa prekriveni testom i da imate posudu od testa u koju ćete sipati nadev.
Dno kore izbušite viljuškom i ostavite u frižideru.
Dok se podloga hladi, oljuštite koren paškanata i istom ljuštilicom ga isecite u tanke uzdužne trake. Težina korena u receptu je neoljušteni i očišćeni paškanat.
Tanke trake povrća stavite u posudu i dobro pomešajte sa medom i maslinovim uljem.
Rasporedite u široku tepsiju i pecite 10 minuta u rerni dok lagano ne porumeni.
Kada izvadite paškanat, na njegovo mesto ubacite koru u kalupu i pecite je 8-10 minuta na 180 stepeni. Ne bi trebalo da promeni boju i postane zlatna.
Pripremite nadev za ukusni tart tako što ćete jaja umutiti sa prstohvatom soli. Sipajte pavlaku, izmrvite kozji sir i začinite seckanim svežim listićima majčine dušice, aromatičnija je nego sušena.
Izvadite koru iz rerne i stavite nadev na nju. Trake paškanata rasporedite jednu do druge.
Vratite u rernu i pecite 10-15 minuta ili dok se nadev ne stvrdne. Moj savet je da rešetku postavite niže.
Gotovi tart sa paškanatom i kozjim sirom poslužite topao, dodajući još aromatične majčine dušivce na vrh.
Prijatno!