Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Hačapuri»Adžarski hačapuri sa jajetom

Adžarski hačapuri sa jajetom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Adžarski hačapuri sa jajetom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
22 min.
Ukupno
47 min.
Porcije
5
"Adžarski hačapuri sa jajetom - eto takav doručak želimo da poklonimo sebi"

Potrebni sastojci

  • Testo
  • brašno - 540 g + za posipanje
  • voda - 150 ml
  • sveže mleko - 150 ml
  • jaja - 1 kom.
  • kvasac - 15 g, svež
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 2 kašičice
  • ulje - 20 ml + za podmazivanje ruku
  • Nadev
  • sir - 200 g
  • kačkavalj - 200 g
  • jaja - 5 komada ili samo njihova žumanca
  • maslac - za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

Rastopite kvasac u blago zagrejanom mleku i vodi. Dodajte šećer i mešajte.

Prosejte brašno na kuhinjskoj radnoj površini i u srediji napravite udubljenje. Unutra sipajte kvasac (nemojte čekati da se on aktivira), blago umućeno belance sa solju i uljem. Postepeno mesite meko testo i prebacite ga u nauljenu posudu.

Pokrijte streč folijom i ostavite da naraste na otpirlike sat vremena. Podelite gotovo testo na 5 delova (jednakih) i svaki razvijte u okruglu koru koja nije veoma tanka.

Celu njenu površinu pospite izrenadnim kačkavaljem i sa dva njena kraja uvijte tako da se dobije nešto kao bord koji je pun kačkavaljem. Sakupite oba otvorena kraja i dobićete čamac. U unutrašnjosti na kačkavalj izmrvite sir.

Poređajte gotove hačapurije u tepsiju sa papirom za pečenje ostavljajući rastojanje između njih. Ukoliko se ne skupljaju, koristite drugu tepsiju. Ostavite hačapuri da naraste drugi put na 30-40 minuta.

Njihove bordove namažite umućenim žumancem i stavite da se peku u zagrejanoj rerni na 170 stepeni 15-20 minuta. Izvadite ih iz rerne i razbijte u svaki čamac po 1 jaje. Ponovo vratite u rernu.

Namažite Adžarski hačapuri sa jajetom sa malo maslaca i jedite odmah.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: