Način pripreme
Prosejte kakao u posudu i promešajte ga sa vrućom vodom i ostavite ga da se ohladi. U posudi pomešajte prosejano brašno sa sodom i solju.
U trećoj posudi umutite meki maslaca mikserom na niskoj brzini dok se ne dobije kremasta smesa. Postepeno dodajte šećer u mutite otprilike 5 minuta. Sledi da dodate unapred blago umućena jaja uz neprestano mućenje na niskoj brzini. Na kraju dodajte vanilu.
Pomešajte sveže mleko sa kakaom i vodom. Počnite da dodajete u smesu sa maslacem brašno i smesu sa kakaom, naizmenično ređajući ih nekoliko puta. Mućenje se nastavlja dok se svi sastojci dobro ne sjedine.
Od ove smese se peku 3 kore sa kakaom za tortu. Svaka kora se stavlja u kalup veličine 24-26 cm, obložen papirom za pečenje, blago nauljen i posut 1 supenom kašikom kakaoa. Pečenje svake kore oduzima otprilike 35-45 minuta u slabo zagrejanoj rerni, čačkalicom se proverava da li je gotovo.
Za krem Brule pomešajte sveže mleko, pavlaku, žumanca i šećer i stavite da se kuva na ringli do ključanja. Rastvorite želatin u malo vode dok ne nabubri, istopite ga i uz neprestano mešanje dodajte ga u drugu smesu. Ostavite krem da se dobro ohladi.
Slepite kore sa kremom Brule, a odozgo zalijte celu tortu glazurom, pripremljenom od 200 g prirodne čokolade i maslaca istopljene na vodenoj pari. Odozgo napravite ukras po želji. Dobijaju se dosta vlažne kore i zbog toga nije potrebno da se sirupiraju. Ostavite Čokoladnu tortu sa kremom Brule da odstoji barem 2-3 sata pre nego što poslužite.
Neodoljiva čokoladna torta!