Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Čokoladna torta»Čokoladna torta sa kremom Brule

Čokoladna torta sa kremom Brule

Fat BertaFat Berta
Džedaj
64917250
Čokoladna torta sa kremom Brule2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
12
"Čokoladno savršenstvo koje miluje vaše nepce i oduševljava sva vaša čula"

Potrebni sastojci

  • maslac - 375 g, kravlji, na sobnoj temperaturi
  • kakao - 3/4 šolje, prirodni + još 3 supene kašike za kalupe
  • voda - 1/2 šolje, ključala
  • brašno - 3 šolje, prosejano
  • soda - 1 kašičica, za hleb
  • so - 1/2 kašičice
  • šećer - 2 1/4 šolje
  • jaja - 4 velika
  • vanila - 1 supena kašika, tečna
  • sveže mleko - 1 šolja, punomasno
  • sveže mleko - 500 ml, za krem Brule
  • šećer - 1 šolja
  • jaja - 6 komada, žumanca
  • želatin - 20 g
  • pavlaka - 200 g, slatka
  • čokolada - 200 g, gorka, za preliv
  • maslac - 125 g, za preliv
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte kakao u posudu i promešajte ga sa vrućom vodom i ostavite ga da se ohladi. U posudi pomešajte prosejano brašno sa sodom i solju.

U trećoj posudi umutite meki maslaca mikserom na niskoj brzini dok se ne dobije kremasta smesa. Postepeno dodajte šećer u mutite otprilike 5 minuta. Sledi da dodate unapred blago umućena jaja uz neprestano mućenje na niskoj brzini. Na kraju dodajte vanilu.

Pomešajte sveže mleko sa kakaom i vodom. Počnite da dodajete u smesu sa maslacem brašno i smesu sa kakaom, naizmenično ređajući ih nekoliko puta. Mućenje se nastavlja dok se svi sastojci dobro ne sjedine.

Od ove smese se peku 3 kore sa kakaom za tortu. Svaka kora se stavlja u kalup veličine 24-26 cm, obložen papirom za pečenje, blago nauljen i posut 1 supenom kašikom kakaoa. Pečenje svake kore oduzima otprilike 35-45 minuta u slabo zagrejanoj rerni, čačkalicom se proverava da li je gotovo.

Za krem Brule pomešajte sveže mleko, pavlaku, žumanca i šećer i stavite da se kuva na ringli do ključanja. Rastvorite želatin u malo vode dok ne nabubri, istopite ga i uz neprestano mešanje dodajte ga u drugu smesu. Ostavite krem da se dobro ohladi.

Slepite kore sa kremom Brule, a odozgo zalijte celu tortu glazurom, pripremljenom od 200 g prirodne čokolade i maslaca istopljene na vodenoj pari. Odozgo napravite ukras po želji. Dobijaju se dosta vlažne kore i zbog toga nije potrebno da se sirupiraju. Ostavite Čokoladnu tortu sa kremom Brule da odstoji barem 2-3 sata pre nego što poslužite.

Neodoljiva čokoladna torta!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: