Način pripreme
Pile lepo operite i namažute spolji i iznutra pastom od začina (so, biber, kurkuma, beli luk u prhau, đumbir u prahu, slačica, ljuta aleva paprika, aleva paprika) i maslinovo ulje.
Pirinač očistit i operite nekoliko puta.
U tiganj stavite da se u ulju prži sitno iseckan praziluk. Dodajte šargarepu, isečenu na sitne kockcie, i kad se zarpži i dobije zlatnu boju, dodajte očišćenu i isečenu papriku, i bukovaču, iseckanu i oceđenu od vode. Dodajte nakon nekoliko minuta i oceđeni pirinač i propržite dok ne upije masnoću. Na kraju dodajte iseckani beli luk i postepeno dodajte 2.5 šoljice vrele vode.
Čim upije vodu, nadev skinite sa vatre, začinite solju i biberom po ukusu, dodajte čubar. Promešajte i sa njim punite unutrašnjost pileta. Ušijte otvor ili učvrstite čačkalicama za zube da nadev ne izađe. Ako ostane od nadeva, iz pomoć kašike napravite džepove između kože i grudi ispod bataka i stavite preostali nadev tamo.
Pile prebacite u đuvečaru, an dno sipajte dva šolje ovde i pospite pile sa malo maslinovog ulja. Poklopite glinenu posudu i stavite u hladnu rernu.
Pecite oko sat i 20 minuta sa uključenim ventilatorom i ugrejanom rernom na 180-200 stepeni, nakon toga skinite poklopac i vratite u rernu na još 15-20 minuta odk ne porumeni i ne dobije lepu boju.
Servirajte sa svežom sezonskom salatom po ukusu i nemojte zaboraviti da izvadite konce ili čačkalice za zube pre toga.
Prijatno!