Način pripreme
Isecite kožu neočišćene i osušene kolenice na romboide uz pomoć oštrog noža. Lepo začinite kolenicu sa solju i preostalim začinima.
Propžite i ugrejanoj masnoći u dubokom tiganju na oko 10 minuta sa svih strana. Dodajte sitno iseckan luk i 1 supenu kašiku paradajz pirea. Ostavite da se dinsta nekoliko minuta.
Nakon toga dodajte lovorov list, plodove kleke, karanfilić i senf. Dodajte 1/2 litre bujona i ostavite da provri.
Nakon toga dodajte listiće žalfije i beli luk, dodajte tamno pivo. Prebacite sve u pleh i stavite da se peče u prethodno ugrejanoj rerni na 170-180 stepeni oko 2 i 1/2 šolje.
Veoma je važno da se neprestano za vreme pečenja preliva kolenica iz rerne da se dobije apetitna korica. Ako se sos zgusne dodajte malo vode i razredite.
Pred kraj kuvanja povećajte rernu na 220 stepeni i pecite još oko 15-20 minuta. Gotovu kolenicu na bavarski način prebacite u veliki pleh.
Ako je potrebno razredite sos sa malo piva, stavite da provri i zgusnite sa skrobom, pomešanim sa malo vode, začinite biberom i solju.