Kolenica na bavarski način

Maria KostoffMaria Kostoff
Pomoćnik kuvara
8325
Kolenica na bavarski način2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
150 min.
Ukupno
180 min.
Porcije
1
"Zante da kada se govori o svinjskom mesu i o pijenju lepog piva, bavarci nemaju konkurenciju!"

Potrebni sastojci

  • svinjska kolenica - 1 komad
  • biber
  • so
  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 1 glavica
  • lovorov list - 1
  • kleka - 1 kašičica, plodovi
  • karanfilić - 4 zrna
  • senf - 1/4 kašočice, zrnasta
  • skrob - kukuruzni
  • bujon - ½ litar
  • pivo - 250 ml, tamno
  • paradajz pire - 1 supena kašika
  • majčina dušica - 1 struk, svež
  • žalfija - 3 lista
  • aleva paprika - 1/2 kašičica, mlevena
  • origano - 1 kašičica, mleveni
  • žalfija - 1 kašičica, mlevena
  • ruzmarin - 1 kašičica, mleveni
  • kumin - 1/2 kašičice
  • mast - za prženje
* merne jedinice

Način pripreme

Isecite kožu neočišćene i osušene kolenice na romboide uz pomoć oštrog noža. Lepo začinite kolenicu sa solju i preostalim začinima.

Propžite i ugrejanoj masnoći u dubokom tiganju na oko 10 minuta sa svih strana. Dodajte sitno iseckan luk i 1 supenu kašiku paradajz pirea. Ostavite da se dinsta nekoliko minuta.

Nakon toga dodajte lovorov list, plodove kleke, karanfilić i senf. Dodajte 1/2 litre bujona i ostavite da provri.

Nakon toga dodajte listiće žalfije i beli luk, dodajte tamno pivo. Prebacite sve u pleh i stavite da se peče u prethodno ugrejanoj rerni na 170-180 stepeni oko 2 i 1/2 šolje.

Veoma je važno da se neprestano za vreme pečenja preliva kolenica iz rerne da se dobije apetitna korica. Ako se sos zgusne dodajte malo vode i razredite.

Pred kraj kuvanja povećajte rernu na 220 stepeni i pecite još oko 15-20 minuta. Gotovu kolenicu na bavarski način prebacite u veliki pleh.

Ako je potrebno razredite sos sa malo piva, stavite da provri i zgusnite sa skrobom, pomešanim sa malo vode, začinite biberom i solju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: