Posna slatka pogača

EfrosiaEfrosia
Džedaj
53417011
Posna slatka pogača2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
1
"Postimo da se pročistimo duhovno i fizički, ali to ne znači da ne treba da jedemo ukusno, zar ne?"

Potrebni sastojci

  • voda - 400 ml, topla
  • kvasac - 20 g, svež
  • šećer - 1 kašika
  • maslinovo ulje - 2 kašike ili ulje
  • sok od limuna - 1 kašika ili sirće
  • so - 1 kašika. ravna
  • brašno - oko 800 g
  • za mazanje
  • šećer - 1 kašika
  • voda - 1 kašika
  • maslinovo ulje - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvorite kvasac u 100 ml tople vode i promešajte sa šećerom. Ostavite da se aktivira 15-ak minuta.

U veliku posudu sipajte preostalu vodu, masnoću, sirće ili sok od limuna i promešajte sa kvascem.

Postepn dodajte brašno, promešajte, a na kraju zamesite meko testo na radnoj površini, dodajući po malo brašna.

Prebacite ga u namazanu posudu, pokrijte i ostavite da dobro naraste oko 1 sat.

Nakon toga podelite testo na dva jednaka dela. Jedan razvucite u namazanu posudu za pečenje, a od drugog napravite lopte, vence po periferiji ili kakav god ukras da vam padne na pamet.

Ostavite pripremljenu pogaču da odstoji deset minuta i stavite da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na oko 160-170 stepeni dok ne bude potpuno gotovo.

Dok je još topla namažite posnu slatku pogaču smesom od pomešanog šećera, vode i ulja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: