Način pripreme
U 100 ml toplog svežeg mleka promeša se suvi kvasac sa kašikom šećera i 1 kašikom brašna i ostavlja se da se aktivira. Sipa se u redinu brašna.
Dodaju se i ostali sastojci, zamesi se meko testo, dok se polovina žumanca sačuva za mazanje odozgo, pomešana sa 1 kašikom ulja i 1 kašikom svežeg mleka.
Testo raste na toplom 30 minuta. Kajsije se operu i iseku na kriške. Posipaju se vanilin šećerom. Testo se razvija u koru i čašom se iseku kružići prema veličini voća.
Stavljaju se u kraj kružića i drugom polovinom se zatvara kao školjka. Poređaju se na papir za pečenje, jedno do drugog, dok se posuda za pečenje ne napuni.
Od ostalog testa se oblikuju dva fitilja, uviju se i ocrtaju konture pogače. Namaže se umućenim žumancem sa uljem i svežim mlekom. Peče se u zagrejanoj rerni na 170 stepeni dok ne postane zlatasta, a pred kraj se prekriva folijom da ne pregori.
Vadi se i hladi, blago se posipa šećerom u prahu. Sladak i svež letnji predlog.