Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Praznični Hleb»Slatka pogača sa limunadom

Slatka pogača sa limunadom

Ivilina NiklevaIvilina Nikleva
Početnik
13
Slatka pogača sa limunadom
Fotografije: Ivilina Nikleva
1 / 4
13/11/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
20
"Odlična slatka pogača sa limunadom koju možete poslužite sa povodom ili bez povoda"

Potrebni sastojci

  • jaja - 5 komada
  • kiselo mleko - 400 g
  • šećer - 1 šolja
  • kvasac - 1 komad, živi
  • voda - 100 ml, topla
  • limunada - 1 šolja
  • ulje - ½ šoljice
  • brašno - 2 kg, približno
  • kravlji maslac - 100 g
  • seme susama
  • seme maka
* merne jedinice

Način pripreme

Na prvom mestu svi sastojci treba da odstoje na sobnoj temperaturi minimum 30 minuta.

Kvasac + 1 kašičica šećera + 100 ml tople vode se razmuti i ostavlja se da se aktivira na otprilike 10 minuta. Dok se kvasac aktivira, počinjemo da pripremamo druge sastojke.

Jaja + 1 šolja šećera se veoma dobro ručno mute, nakon toga se u njih dodaju limunada, ulje, kantica kiselog mleka (koje sam prethodno ostavila minimum sat vremena na sobnoj temperaturi) i več aktivirani kvasac.

Proizvodi se pažljivo izmešajte i u nekoliko puta se dodaje prosejano brašno i pažljivo se mesi meko testo.

Kada je meko testo gotovo, premešta se na radnu površinu i počinje da se mesi i dodaje se brašno dok se ne napravi nelepljivo testo.

Gotovo testo za pogaču udaramo otprilike 20 puta u radnu površinu. Treba da se dobije veoma mekano i lagano testo, koje je opušteno.

Ostavlja se da naraste na sat vremena i nakon toga se deli na loptice od kojih svaku oblikujemo u lopticu dobro nauljenim rukama.

Tetka ih ređa tako oblikovane u loptice u tepsiju sa padajućim dnom koja je prethodno nauljena. Ali lično ja svaku lopticu razvijamo u krug koji uvijam u fišek i vezujem u čvorić.

Tako oblikovana praznična pogača se ostavlja da se odmori na 30-40 minuta, nakon čega se premazuje žumancem i posipa se susamovim i makovim semenom.

Slatka pogača se peče sa ventilatorom otprilike 30 minuta na 190°C.

*Svaki šporet ima različite funkcije, zbog toga i ne savetujem da koristite moje naredbe za pečenje slatke pogače sa limunadom, već sami da podesimo rernu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: