Način pripreme
Pomešajte u posudi isečene i očišćene urme i ušećeren đumbir, isečen na sitne parčiće i prelijte ga kipućom vodom. Ostavite sa strane da se prohladi 10 minuta.
Zagrejte rernu na 180 stepeni i namažite kalup ili posudu za pečenje. Umutite maslac i šećer dok se ne dobije vazdušast i gladak krem. Nakon toga dodajte jaje u dodatno dobro umutite.
U odvojenoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, đumbir u prahu, U vodi sa urmama i ušećerenim đumbirom promešajte vanilu i sodu.
U smesu sa maslacem dodajte brašno iz nekoliko puta uz neprestano mešanje, a na kraju promešajte dobro sa aromatizovanom vodom i u njoj natopljenim urmama i đumbirom.
Sipajte smesu u pripremljenu posudu za pečenje i gurnite da se peče pola sata ili dok čačkalica ne izađe suva. Odozgo napravite ukras po izboru preko ohlađene torte. Odlično ide uz karamelizovane banane i umućenu pavlaku.