Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Piletina»Pečeno Pile»Piletina, povrće i proso

Piletina, povrće i proso

Gordana DanilovGordana Danilov
Kuvar
272368598179
Piletina, povrće i proso
Fotografije: Gordana Danilov
1 / 2
05/04/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
4
"Pileći bataci sa povrćem i prosom - osvojiće vaše srce na prvi zalogaj"

Potrebni sastojci

  • pileći batak sa karabatakom - 3 kom.
  • proso - 1 1/2 šolja
  • voda - 3 šolje
  • kokošija kocka - 1 i 1/2 kom.
  • semenke slačice - 1 kašičica
  • semenke kumina - 1 kašičica
  • đumbir - 2 kašičice
  • kari - 1 kašičica, u prahu
  • beli luk - 3 čena
  • luk - 1 glavica
  • paprika - 1 kom.
  • ljuta paprika (po želji) - 1 kom.
  • šargarepa - 2 korena
  • paradajz - 3 kom.
  • tikvica - 2 kom., manje
  • blitva - 1 veza
  • morska so
  • biber - sveže mleveni
  • peršun - sitno nasečen
  • limunov sok
  • maslinovo ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Luk iseći na rebarca a beli luk protisnuti. Papriku, tikvice i paradajz bez ljuske iseći na kockice.

Šargarepu krupno izrendati. Drške blitve iseći na kockice, a listove usitniti. Đumbir sitno izrendati.

Piletinu začinti po ukusu, poprskati maslinovim uljem i peći oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C.

Tostirati proso na tiganju zagrejanom na srednjoj temperaturi, stalno mešajući, do svetlo smeđe boje.

Preručiti u posudu za kuvanje, doliti pripremljeni bujon, poklopiti i kuvati oko 20 minuta, da proso upije svu tečnost. Skloniti sa plotne i ostaviti 10 minuta, poklopljeno.

U većem tiganju, ili odgovarajućoj posudi, zagrejati maslinovo ulje na srednjoj vatri, dodati slačicu i kumin i pržiti uz mešanje oko 1 minut ili dok semenke ne počnu da skakuću po tiganju.

Dodati đumbir i beli luk, kari u prahu i uz mešanje pržiti još minut vremena. U propržene začine umešati nasečenu papriku, zatim naribanu šargarepu, iseckane drške blitve i pržiti par minuta.

Dodati paradajz, promešati i pre nego što ispari sva tečnost, koju je pustio paradajz, umešati usitnjene listove blitve. Posoliti, pobiberiti, par puta promešati da blitva svene i skloniti sa vatre.

Pred služenje, proso poprskati limunovim sokom, posuti naseckanim peršunom, preliti pripremljenim povrćem i dodati pečenu piletinu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: