bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Jagnjetina»Pečeno Jagnje»Marinirani jagnjeći kotleti iz rerne

Marinirani jagnjeći kotleti iz rerne

Marinirani jagnjeći kotleti iz rerne
Fotografije: Jordanka Kovacheva
1 / 4
15/05/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema18 min.
Kuvanje120 min.
Ukupno138 min.
Porcije4
"Marinada će učiniti jagnjeće kotlete odličnim. Dopunite sa svežom salatom. Prijatno!"

Potrebni sastojci

  • jagnjeći kotleti - 800 g
  • krompir - 4 komada, veliki
  • beli luk - 1 glavica
  • maslinovo ulje - 1 šoljica, za marinadu + za posipanje
  • belo vino - 250 ml
  • biber - 3 prstohvata
  • nana - 3 prstohvata
  • ruzmarin - 2 - 3 suve ili sveže grančice
  • šećer - 1 supena kašika
  • aleva paprika - 3 prstohvata
  • ljuta paprike - 2 prstohvata
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Isecite jagnjeće kotlete na debljinu oko 8 mm ili zamolite da vam to urade u mesari gde kupujete. Operite i osušite ubrusom.

2. Pripremite marinadu za meso, pomešajte belo vino sa maslinovim uljem, prstohvatom soli, biberom, nanom, ljutom paprikom i polovinom ruzmarina (samo listići).

Dodajte kašičicu šećera, ona će učiniti jagnjetinu krtom. Promešajte i prelijte jagnjeće kotlete tako da se dobro natope od tečnosti, ne treba da budu skroz porkiveni.

Ostavite da se mariniraju 4-5 sati.

3. Oljuštite i krupnije isecite krompir, a glavicu belog luka oljuštite od spoljašnjeg suvog sloja. Čenove stavite na dasku za sečenje i lagano izgnječite širokim delom noža.

4. U pleh sipajte deo marinade od jagnjetine i stavite krompir i beli luk. Pospite solju, preostlaim ruzmarinom i malo aleve paprike.

Ja sam ovde greškom posula muskatnim oraščićem, misleći da je aleva paprika (ponekad se i to dešava, ali zahvaljujući tome otkrivamo i nove ukuse) i moram priznati da je ispalo veoma ukusno.

Nije napadan začin i ne oseća se jako, nego samo daje lepši ukus. Ako odlučite, i vi stavite.

5. Poređajte jagnjeće kotlete preko krompira, prelijte marinadom, prstohvatom soli, malo vode (oko 150 ml) i još malo maslinovog ulja.

6. Uvijte pleh aluminijumskom dolijom a ako ima poklopac, koristite njega.

Stavite u ugrejanu rernu na 200 stepeni 15-20 minuta, nakon toga smanjite na 150 stepeni oko sat i 20 minuta.

Ovako će se sporo pečena jagnjetina sa krompirom dinstati i peći ravnomerno, a beli luk i začini će ih aromatizovati predivno.

Na kraju skinite poklopac ili foliju i pecite jagnjetinu na jačoj vatri da bi dobila lepu boju.

7. Marinirane jagnjeće kotlete iz rerne servirajte tople sa svežom zelenom salatom.

Prijatno!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: