Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Keksići»Mekani keksići sa šargarepom

Mekani keksići sa šargarepom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Mekani keksići sa šargarepom6 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
25 min.
Porcije
10
"Ako imate šargarepu u frižideru, ali nemate kako da je iskoristite, izvolite ovaj veoma lak i brz recept za keks od šargarepe"

Potrebni sastojci

  • šargarepa - 1 komad (80 g očišćena)
  • brašno - 100 g
  • šećer - 90 g braon, u prahu
  • muskatni oraščić - 1 prstohvat
  • ulje - 25 g
  • maslac - 30 g, tvrd, hladan
  • kora od pomorandže - 1 supena kašika, fino izrendana, samo narandžasti deo
  • brašno - 100 g
  • prašak za pecivo - 1/2 kašičice
  • orasi - 3 komada, pola
  • so - 1 mali prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

1. U posudi pomešajte brašno, šećer u prahu, prašak za pecivo, muskatni oraščić i prstohvat soli. Stavite maslac i trljajte prstima dok ne upije suvu smesu i pokvasi se.

2. Fino izrendajte šargarepu, pomešajte sa uljem i korom od pomorandže. Sipajte u suvu smesu i mešajte drvenom kašikom dok smesa ne postane homogena.

3. Uzmite male porcije od testa kašikom i stavite na razmak u pleh, obložen papirom za pečenje. Oblikujte okrugle keksiće, ne previše tanke i nije potrebno da budu savršeno glatki.

4. U sredinu svakog keksa stavite mali komad oraha.

Pecite na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni 12-15 minuta ili dok ne porumene.

5. Ostavite mekane keksiće od šargarepe da se ohlade i servirajte sa šoljom mleka, čaja ili kafe. Odgovarajući su i za ukras i društvo kugle sladoleda od vanile ili pavlake.

Da bi ostali meki, čuvajte ih u čistoj kesi.

Ako ste napravili tanje, nakon što se ohlade moguće je da će biti hrskavi, zato napravite deblje i zatvorite u posudu dok su još topli.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: